Bij de protesten in Turkije na het referendum. “Hayır” betekent “nee”.

Bij de protesten in Turkije na het referendum. “Hayır” betekent “nee”.

Op zondag 10 december organiseren Doorbraak en de Beweging voor Vrijheid en Solidariteit (ÖDH) een openbare bijeenkomst over hoe we het erdoğanisme in Nederland het beste kunnen bevechten.

Bijeenkomst
Zondag 10 december
Van 13:30 uur tot 15:45 uur
(Inloop vanaf 13:00 uur)
De Klinker
Van Broeckhuysenstraat 46
Nijmegen
Facebook

De autoritaire en conservatieve Turkse president Recep Tayyip Erdoğan is mateloos populair bij een meerderheid van de Turkse Nederlanders. Onder hen is hij nog geliefder dan onder de inwoners van Turkije. Dit kwam onder meer tot uiting tijdens het referendum over een uitbreiding van de macht van het Turkse staatshoofd in april 2017, maar ook tijdens de Turkse parlementsverkiezingen in 2015. Ook DENK profiteerde bij de Tweede Kamerverkiezingen van het wijdverbreide erdoğanisme en andere vormen van nationalisme binnen de Turkse gemeenschap. Nu wil DENK dit succes herhalen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Wat is de voedingsbodem van het erdoğanisme in Nederland? Waarom is Edoğans populariteit in de polder eigenlijk zorgelijk? Hoe kunnen progressieven een effectieve en authentieke strijd tegen de lange arm van Erdoğan voeren en tegelijkertijd vechten tegen de racistische gal die over de Turkse gemeenschap wordt uitgespuwd door rechts? Hoe smeden we daartoe bondgenootschappen tussen progressieve Nederlanders afkomstig uit Turkije en andere linksen? Deze vragen hopen we samen op een interactieve manier te beantwoorden.

We beginnen de bijeenkomst met de Tegenlicht-documentaire “Erdoğans aanhang”. Daarna geven Bektaş en Mahmut een inleiding. Beiden waren actief in lokale “Nee”-campagnes onder Turkse kiesgerechtigden in Nederland tijdens het dit jaar gehouden referendum over onder meer de machtspositie van de Turkse president.

Eric Krebbers

Share on Facebook22Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someonePrint this page


Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*