15 oktober: Occupy Den Haag en Amsterdam

Het protest in New York.

De Occupy Wall Street-campagne is in korte tijd in de Verenigde Staten uitgegroeid tot een landelijke beweging, met pleinbezettingen in naar schatting 70 grote steden. In New York deden woensdag al 20 duizend mensen mee aan het protest dat begon met enkele honderden activisten die probeerden het financiële centrum Wall Street plat te leggen. De beweging waait nu naar Nederland over.

Het fenomeen van de pleinbezettingen begon met het Tahrirplein in Cairo, waaide daarna over naar Spanje en later Griekenland, en slaat nu dus ook aan in de VS. In mei organiseerden Spanjaarden in Nederland ook al enige bezettingen, maar dat bleek relatief beperkt. Op 17 september werd opnieuw een aanzetje gegeven met de bezetting van het Beursplein in Amsterdam. En inmiddels zijn er oproepen voor pleinbezettingen op zaterdag 15 oktober in Amsterdam en Den Haag, waarvoor al honderden mensen zich hebben aangemeld via Facebook. Op diezelfde dag zullen ook op veel andere plaatsen in de wereld pleinen bezet worden.

Occupy Den Haag
Zaterdag 15 oktober
12:00 uur, Plein

Occupy Amsterdam
Zaterdag 15 oktober
12:00 uur, Beursplein

Ook activisten van Doorbraak zullen van de partij zijn. Op een later tijdstip zullen we meer inhoudelijk op deze nieuwe beweging in gaan. Hier houden we het even bij een rijtje belangrijke links voor wie meer wil weten.
– De website en Facebook-pagina van Occupy Den Haag.
– De website en Facebook-pagina van Occupy Amsterdam.
Je kan je van tevoren melden op de Facebook-pagina’s dat je ook komt. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer anderen gestimuleerd en gemotiveerd worden om ook te komen. Honderden mensen hebben dat inmiddels al gedaan.
– Twee actuele websites om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de (internationale) Occupy-beweging zijn Global Info en wat meer mainstream The Guardian.
– Wat belangrijke inhoudelijke kritiek op ideeën van de beweging, vanuit een positieve betrokken houding, lees je in “Naar Den Haag op 15 oktober! Plus wat kritische overwegingen” van Peter Storm.

Eric Krebbers