17 april, Nijmegen: vijfde bijeenkomst van leesgroep over Bookchin

Murray Bookchin.
Murray Bookchin.

De laatste jaren neemt de aandacht voor de ideeën van de Amerikaanse anarchist Murray Bookchin (1921-2006) gestadig toe. Met zijn sociale ecologie, communalisme en later libertair municipalisme beïnvloedde hij een reeks radicaal-linkse sociale bewegingen, met name in Noord-Amerika en Europa. Sinds enige jaren schijnt ook PKK-leider Abdullah Öcalan gecharmeerd te zijn van Bookchins ideeën. De huidige experimenten met basisdemocratisch zelfbestuur in het Noord-Syrische Rojava zijn daar dan ook, naar verluidt, deels op geïnspireerd. Kortom, Bookchin is actueel. Maar wat houden zijn ideeën nu eigenlijk in? Om daar meer over te weten te komen, hebben Doorbrakers en andere activisten in Nijmegen een Bookchin-leesgroep opgestart. Op zondag 17 april vindt de vijfde bijeenkomst plaats.

Bijeenkomst leesgroep
Zondag 17 april
Vanaf 19.00 uur
Nijmegen

Voor meer informatie, teksten en locatie van de bijeenkomst: mail bookchin.nmgn@riseup.net

De vorige bijeenkomst van de Bookchin-leesgroep vond plaats op 20 maart. Toen stond de sociale ecologie van Bookchin centraal. Zo werd er ingegaan op de definitie en uitgangspunten van de sociale ecologie, waarbij de relatie tussen mensen onderling en tussen de mens en de natuur een belangrijk onderwerp was. Ook werd er iets dieper ingegaan op Bookchins analyse van het ontstaan van hiërarchieën.

De komende bijeenkomst gaat over Bookchins polemieken. “Om zijn wandeling door de verschillende ideologieën en de debatten die hij daarbij aangaat te kunnen volgen, hebben we voor deze sessie drie van de naar ons idee belangrijkste polemieken uitgelicht.” De literatuur voor deze bijeenkomst bestaat uit de volgende drie teksten (45 pagina’s):

Meer over de leesgroep vind je hier, over de tweede bijeenkomst (een inleiding in het denken van Bookchin) hier, over de derde bijeenkomst (vergelijking van de ideeën van Bookchin en Öcalan) hier, over de vierde bijeenkomst (sociale ecologie) hier en een recensie van Bookchins biografie hier.

Shirley de Vet