17 maart, Groningen: actieconferentie van Code Rood

Protest in Groningen
Protest in Groningen.

Op 17 maart houdt Code Rood een actieconferentie ter voorbereiding van “een massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie”, met een klimaatactiekamp van 24 tot 31 augustus. Wie wil deelnemen aan de conferentie, dient zich van tevoren aan te melden.

Actieconferentie
Zaterdag 17 maart
Van 11:30 tot 18:00 uur
Groningen
(locatie wordt na aanmelding bekendgemaakt)
Hier aanmelden
Facebook-event

Uit de oproeptekst voor de actieconferentie: “Op 27 januari was de eerste Code Rood-actieconferentie in Groningen. Met meer dan honderd mensen waren we bij elkaar om de eerste stappen te zetten naar een massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie in Groningen. We hebben een datum gekozen: van 24 tot 31 augustus gaan we een actiekamp organiseren. En rondom Bommen Berend (Gronings Ontzet) op 28 augustus zullen we massaal in actie komen tegen de gaswinning. Samen gaan we de macht van de NAM, Shell en Exxon breken! Genoeg is genoeg: de gaskraan moet dicht! Op 17 maart is de volgende actieconferentie in Groningen. Dan zullen we weer bij elkaar komen en volgende stappen zetten en samen besluiten nemen. In de tussentijd gaan de verschillende werkgroepen aan de slag. Het exacte programma van de actieconferentie wordt later bekend gemaakt, en is afhankelijk van de onderwerpen die de werkgroepen aandragen.”

Over de achtergronden van deze campagne meldt Code Rood: “Onze actie richt zich op de grootschalige plundering van land, gemeenschappen, en mensen in het Groningse gasgebied, ten bate van profijt uit de gaswinning. We weten allemaal wie noodzakelijke actie tegenhoudt: Shell, Exxon, NAM, EZ en ook onze regering. Verontruste Groningers en klimaatstrijders uit de rest van het land gaan samenwerken om het verzet in Groningen een stap verder te brengen. Het jaar 2018 wordt cruciaal voor Groningen. Voor eind november moet er een nieuw gasbesluit liggen. Wij willen dat dit een plan bevat voor een spoedig einde van gaswinning in Nederland. Maar gaswinning is ook een belangrijk strijdpunt in de omschakeling voor het klimaat. Gas wordt verkocht als een ‘transitiebrandstof’, waarbij ons voorgeschoteld wordt dat een ‘gasrotonde’ iets is dat Nederland nodig heeft. Maar gas is in werkelijkheid slechts een brug naar het verleden. Niet naar een betere toekomst. Het nakende einde van het Groningse gas is ook nu, voor dat einde openbaar erkend is, al een enorme stimulans voor een omschakeling: onder druk van actie van Groningers en de milieubeweging kreeg de industrie de opdracht van het gas af te gaan. Huishoudens ook, bij het koken en de verwarming. Laten wij het tijdperk van echt goed geïsoleerde huizen, de elektrische warmtepomp, elektrisch vervoer, schone industrie, en schone elektriciteit niet verder uitstellen door de doodskrampen van het Groningse gasveld verder te rekken. Elders in Europa groeit het verzet tegen nieuwe gaspijpleidingen. Financieel zijn dit ‘altijd spijt’ investeringen, die bovendien straks in de weg zullen zitten van de echt nodige transitie. Vergelijkbaar met de glanzend nieuwe kolencentrales die Nederland nu rijk is. Maar liever kwijt.”

Harry Westerink