20 augustus, Amsterdam: herdenking van de racistische moord op Kerwin Duinmeijer

Kerwin Duinmeijer

Op 20 augustus 1983 werd de vijftienjarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer vermoord door de nazi-skinhead Nico Bodemeijer. Deze gruwelijke gewelddaad is de geschiedenis ingegaan als de eerste racistische moord in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar organiseert de stichting Vrienden van Kerwin weer de jaarlijkse Kerwin-herdenking, met toespraken, muziek, kranslegging en een optreden van Quincy Gario, kunstenaar en activist tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet.

Kerwin-herdenking
Maandag 20 augustus, 17:30 uur
Dam, Amsterdam

De stichting Vrienden van Kerwin spreekt zijn afkeuring erover uit dat racisme in de samenleving steeds meer wordt gedoogd en steeds normaler lijkt te worden. Dat racisme vaak wordt gebagatelliseerd, blijkt ook uit een documentaire van de Humanistische Omroep uit 2008. Daarin krijgt de extreem-rechtse moordenaar Bodemeijer volop de gelegenheid om zonder noemenswaardige tegenspraak zijn naam te zuiveren. Dit jaar is Bodemeijer overleden, wat voor de Humanistische Omroep helaas aanleiding was om het opnieuw nogal voor hem op te nemen. Maar de feiten van de moord wijzen ontegenzeggelijk in dezelfde richting: Bodemeijer was een gewelddadige racist.

Het is van groot belang dat de strijd tegen racisme juist ook in deze tijd wordt voortgezet en versterkt. De Kerwin-herdenking is al jaren een van de onderdelen van die strijd. De moord op Kerwin is indrukwekkend verwoord door Maurice Di in zijn gedicht “Kerwin the poem”, dat in een groot aantal talen is vertaald. De maatschappelijk voortgeschreden normaliteit van racisme moet voortdurend ter discussie worden gesteld en worden aangevallen. Racisme op de arbeidsmarkt, in de buurt, in het onderwijs, racisme op straat en racisme door de staat, dat moet altijd en overal een halt worden toegeroepen. Want racisme is geen mening, maar een misdaad.

Harry Westerink