22 oktober, Amsterdam: performance van theatermaakster Ioana Tudor over witte privileges

Ioana Tudor.
Ioana Tudor.

Op 22 oktober organiseert academisch-cultureel centrum Spui25 een bijeenkomst over de manier waarop het heersende islamdebat in Nederland “onze blik vernauwt”. Wetenschapster Yolande Jansen, journalist Abdelkarim el-Fassi en theatermaakster Ioana Tudor gaan daarover in discussie. Tudor opent de avond met een vertoning van haar performance “Losing my whiteness; five ways of becoming unwanted within a white supremacist society, without the obvious change of color”. Aan die performance doet ook Doorbraak-activiste Mariët van Bommel mee.

Debat met performance
Donderdag 22 oktober
Van 20:00 tot 21:30 uur
Spui25
Spui 25-27, Amsterdam
Vooraf aanmelden

Uit de oproep van Spui25: “Religie, radicalisering en secularisering: dat zijn de thema’s die we tegenwoordig vaak aansnijden als het gaat over de positie van moslims in Nederland en Europa. Maar welke onderwerpen raken buiten beeld door de fixatie op religie en seculariteit?” Dat komt tijdens het debat op 22 oktober aan de orde. “Hoe geseculariseerd zijn moslims in Nederland? Zijn ze fundamentalistisch of liberaal? Omarmen ze ‘onze seculiere waarden’ of zijn het orthodoxe theocraten in de dop? Deze vragen zijn ons zo vertrouwd dat we nauwelijks onderzoeken wat die focus zelf voor implicaties heeft. Als we de positie van moslims beschouwen los van de gebruikelijke kaders van de religieus-seculiere tegenstelling, wat voor beeld levert dit dan op? Tijdens deze avond onderzoeken een wetenschapper, een kunstenaar en een journalist wat er gebeurt als we de kaders van het debat zelf verschuiven en ons nu eens niet richten op religie in relatie tot seculariteit. Thema’s als racisme, ‘meten met twee maten’ en de sociaal-economische positie van moslims en andere minderheden, komen dan automatisch in beeld. Welke nieuwe vragen, problemen en oplossingen dienen zich aan als wij onze blik verbreden? Biedt een debat dat moslims niet alleen als religieuze groep beschouwt meer ruimte voor kritische perspectieven van minderheden?”

Over Tudor meldt Spui25: “Zij vluchtte op haar tiende met haar familie uit Roemenië. Opgroeiend met een politiek bewustzijn, is zij altijd geïnteresseerd geweest in maatschappelijke onderwerpen, als artiest en ook als activist. De afgelopen jaren werkte zij voor verschillende theatergezelschappen en initieerde zij eigen theaterprojecten. Vorig jaar haalde ze de voorpagina van de NRC Next met haar performance “In de buurt van azc’s was ontharingscrème vaak uitverkocht”, waarin ze – net als sommige vluchtelingen – tot bloedens toe probeerde haar vingerafdrukken te verwijderen met ontharingscrème.”

Harry Westerink