4 november, Amsterdam: opnieuw actie tegen uitbuitingspraktijken van Bastion Hotels

In actie tegen Bastion.

Sinds twee maanden voert de Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) actie tegen de Bastion Hotel Groep, dat zijn personeel zwaar onderbetaalt en respectloos behandelt. Omdat de hotelketen weigert om zelfs maar met de activisten te praten, gaat AGA door met de Bastion Bastards-campagne. Op 4 november organiseert AGA een picketline voor het Bastion-filiaal waar een schoonmaakster eerder al achterstallig loon opeiste. AGA roept op om het aanstaande weekend ook in andere steden te protesteren tegen de uitbuitingspraktijken van Bastion.

Picketline
Zondag 4 november, 12:00 uur
Voorverzamelen bij Binnenpret,
Eerste Schinkelstraat 14-16, Amsterdam

Als arbeiders zich organiseren, dan kunnen ze meer macht opbouwen tegenover hun bazen. Daar gaat dreiging vanuit, waardoor bazen gaan beseffen dat ze flinke problemen kunnen krijgen als ze hun arbeiders tekort doen. Beleefd vragen om meer loon en respect loopt vaak op niets uit. Maar de bazen voor het blok zetten kan flink succesvol zijn. Ze moeten in de portemonnee worden getroffen en aan den lijve ondervinden dat er met hun personeel niet valt te sollen. Ze moeten voelen dat het de arbeiders menens is. Dan pas kan er wat veranderen. Solidariteit loont als mensen gezamenlijk de strijd aangaan en zich niet tegen elkaar laten uitspelen.

Voorkant van de handleiding.

Die strijd van onderop staat ook AGA voor ogen. De activisten hebben in een artikel hun acties tegen Bastion geëvalueerd en stellen dat het tijd wordt om de hotelketen daar te raken waar het pijn doet. “Maar hoe doen we dat? Door ervoor te zorgen dat er minder klanten en dus minder inkomsten komen. Hoe kunnen we dat bereiken? Door hun goede naam (voor zover ze die hadden) aan gort te spammen en te unliken op internet.” Om het publieke imago van de hotelketen kapot te maken heeft AGA een imago-bash handleiding opgesteld. Daarin staan handige tips over hoe je Bastion een slechte naam kunt bezorgen en tegelijk je eigen privacy kunt beschermen.

Niet alleen digitaal, maar ook in de openbare ruimte kan Bastion volop worden aangeklaagd. Dat laten de recente plak- en kladacties zien die tegen de uitbuitingspraktijken van de hotelketen zijn gericht. “Bastion breaks contracts” en “Bastion exploits workers”, aldus posters die in Amsterdam zijn geplakt. “Bastion, pay your workers” luidt de oproep die onlangs op een muur werd gekalkt. Genoeg mogelijkheden en middelen dus om Bastion nog meer onder druk te zetten.

Harry Westerink