Bouwbedrijf BAM profiteert van opsluiting van vluchtelingen en migranten

Ontsmettingsactie

Op woensdag 1 december voerde de Werkgroep Stop Deportaties (WSD) een ontsmettingsactie uit bij bouwbedrijf BAM. Daarmee wilde de actiegroep duidelijk maken dat BAM een besmet bedrijf is. De actie vormt een onderdeel van de campagne tegen het in aanbouw zijnde Justitieel Complex Schiphol. “Justitieel Complex” is een eufemisme voor een grensgevangenis waar mensen zonder verblijfsrecht worden opgesloten. BAM is betrokken bij de bouw van de nieuwe grensgevangenis en bij andere kwalijke projecten. Het bedrijf wordt daarom ook via een speciale website in de schijnwerpers gezet.

In 2012 moet de grensgevangenis in Schiphol Noord-West klaar zijn. Hij moet het huidige cellencomplex in Schiphol Oost vervangen. Die bajes is bekend vanwege de brand waar 11 mensen bij omkwamen door het “zeer adequate” beleid van de overheid.

Bij de bouw van de gevangenis is sprake van een “publiek-private samenwerking” (pps). Vroeger konden bedrijven enkel hun handen vuil maken bij de bouw van een gevangenis. Maar via de pps-regeling krijgen zij nu ook de kans om voor langere termijn geld te verdienen aan het opsluiten van mensen zonder verblijfsrecht. Bij publiek-private samenwerking worden bedrijven namelijk de exploitanten van de gevangenissen. De overheid betaalt hen voor het gebruik ervan. Bij de bouw en exploitatie van het Justitieel Complex Schiphol gaat het om een bedrag van 400 miljoen euro over een periode van 25 jaar. De bedrijven die meedoen aan de pps verdienen dus flink aan het opsluiten en psychisch kapotmaken van mensen die door de overheid illegaal zijn gemaakt.


Filmverslagje van de ontsmettingsactie

BAM is niet het enige bedrijf dat betrokken is bij de bouw van de grensgevangenis in Schiphol. De website “BAM Besmet Bedrijf” biedt een overzicht van andere bedrijven die erbij betrokken zijn. Ook is er op de site een link naar een overzicht van bedrijven die betrokken zijn bij de pas opgeleverde grensgevangenis bij Rotterdam Airport.

De ontsmettingsactie bij BAM luidde het begin in van de campagne tegen de nieuwe grensgevangenis in Schiphol Noord-West, maar het was niet de eerste actie tegen die gevangenis. Op 19 november 2009 verstoorde de WSD al de raadsvergadering van de gemeente Haarlemmermeer om te protesteren tegen het geven van goedkeuring aan de vergunningen voor de gevangenis. Op dinsdag 2 februari werd vervolgens een actie gehouden bij het gemeentehuis tegen de wijziging van het bestemmingsplan die de bouw van de gevangenis mogelijk maakt. En op 1 september werd er door een andere groep, “De Kwade Kwasten”, actie gevoerd bij de burgemeester van Haarlemmermeer. Daarbij is zijn woning beklad en zijn de banden van zijn auto lek gestoken.

We leven in tijden waarin de overheid steeds grotere aanvallen uitvoert op het bestaansrecht van de mensen die men zelf illegaal gemaakt heeft. Anders dan de mensen in het bovenstaande filmpje lijken te denken, is het dan ook broodnodig dat er meer verzet ontstaat tegen dat schandalige beleid. Met haar campagne tegen de grensgevangenis in Schiphol en tegen bedrijven die daaraan meewerken, levert de WSD daar een belangrijke bijdrage aan.

André Robben