Bruin I pakt “allochtone” AOW-ers nog veel harder aan dan “autochtone”

Oudere "allochtonen".

Van de bijna 3 miljoen 65-plussers in Nederland heeft meer dan een half miljoen een onvolledige AOW-uitkering. Om niet onder het bestaansminimum te komen moeten die ouderen een beroep doen op de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO), een soort bijstandsuitkering. Negen van de tien AIO-ers zijn gepensioneerde migranten.

Door de bezuinigingen op de bijstand van het kabinet Bruin I dreigt het verschil in inkomen tussen “allochtone” en “autochtone” ouderen sterk toe te nemen. Het Inspraak Orgaan Turken (IOT) en het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) hebben met een brandbrief onlangs geprotesteerd tegen deze “discriminatie”.

Alleen personen die tussen hun 15-de en 65-ste in Nederland hebben gewoond, hebben recht op een volledige AOW-uitkering. De migranten die in de tweede helft van de vorige eeuw naar Nederland kwamen, voldoen niet aan deze voorwaarde. Ze hebben dus maar gedeeltelijk AOW-rechten opgebouwd. Velen van hen hebben inmiddels de leeftijd van 65 jaar bereikt en zien zich geconfronteerd met een AOW-gat. Om dat gat op te vullen zijn ze aangewezen op aanvullende bijstand via een AIO-uitkering.

Het aantal bijstandsuitkeringen aan 65-plussers is de laatste jaren sterk gestegen: van 18 duizend in 2000 tot 40 duizend in 2011. In dezelfde periode is het totale aantal 65-plussers maar met een vijfde toegenomen. Conclusie: onder ouderen neemt het aantal mensen die geen volledige AOW krijgen en daarom een beroep moeten doen op aanvullende bijstand, flink toe. Het overgrote deel van die mensen is van niet-westerse afkomst. In 2006 riep nota bene voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) de overheid al op om “allochtonen” met een onvolledige AOW te helpen. Hij voorspelde dat anders “de nieuwe armoedigen zich snel zullen aandienen”. De FNV, de ouderenbond ANBO en het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) kwamen toen al in actie tegen de armoede onder “allochtone” AOW-ers. Door het afbraakbeleid van Bruin I neemt die verarming alleen maar toe. “In zijn ijver om zoveel mogelijk anti-immigranten maatregelen te nemen”, aldus het IOT en het SMN, pakt het kabinet “allochtone” ouderen snoeihard aan.

De bezuinigingen van Bruin I op het gebied van de sociale zekerheid raken “allochtone” ouderen genadeloos, zo wordt duidelijk uit de protestbrief van het IOT en het SMN. In 2012 dreigen de bijstandsregels aanzienlijk te worden verscherpt. Het kabinet wil onder meer “de gezinstoets” invoeren, waarbij het gezinsinkomen de maatstaf wordt voor het krijgen van een bijstandsuitkering. Dat zal betekenen dat “allochtone” ouderen die met hun werkende kinderen samenwonen, geen recht meer hebben op een AIO-uitkering en voortaan door hun kinderen moeten worden onderhouden. Volgens de migrantenorganisaties wordt het zo “onaantrekkelijk gemaakt om samen te wonen met je hulpbehoevende ouders, omdat die daardoor ongeveer de helft van hun inkomen kwijtraken. Wat de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tracht te bevorderen (zorg vanuit de eigen omgeving), wordt aldus door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontmoedigd, dan wel onmogelijk gemaakt.” Bruin I zet daarmee honderdduizenden migranten in de kou die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw naar Nederland kwamen om vuil, zwaar en laagbetaald werk te verrichten. Na hun pensionering blijken ze stank voor dank te krijgen.

Harry Westerink