Delegaties van schoonmakers en sympathisanten

Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken

Op dinsdag 20, woensdag 21 en dinsdag 27 november hebben leden van Doorbraak deelgenomen aan delegaties van actievoerende schoonmakers en hun sympathisanten. De delegaties gaan onaangekondigd op bezoek bij grote bedrijven en ministeries die contracten hebben met schoonmaakbedrijven. Aan die grote opdrachtgevers wordt gevraagd of ze hun schoonmaakbedrijven onder druk willen zetten om hun personeel voortaan meer respect te geven en minstens 10 euro per uur te betalen.

Op dinsdag 20 november ging een delegatie in Den Haag langs het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Paleis van Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er heerste een behoorlijk strijdbare sfeer. De delegatie bestond uit mensen van zeer uiteenlopende achtergronden en organisaties. Bij Binnenlandse Zaken nam een woordvoerder van de minister een petitie in ontvangst. Het leek erop alsof hij zich nooit gerealiseerd had dat zijn kantoor ook schoongemaakt wordt, laat staan dat hij een idee had wie de schoonmakers zijn. Bij Justitie wilde niemand iets aannemen en dat gold ook voor Buitenlandse Zaken.

Over de dag erop in Amsterdam schreef een Doorbraaklid dit verslagje: “Tussen de honderden reizigers die zich als bijen door de Schipholkorf wurmen, verzamelen we ons in een hoekje. De 20 schoonmakers vallen op door hun oranje hesjes en petjes: “FNV in actie!”. Na voorzichtige groeten schuiven ook de vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aan, waaronder Doorbraak. Samen wandelen we naar de kantoorkolos van de Schipholgroep. Tijdens de kleine wandeling willen de schoonmakers graag hun verhaal kwijt: “Toen ze ontdekten dat mijn vrouw zwanger was, ontsloegen ze haar terwijl ze recht had op een vast contract na drie jaar. Maar ook al werk ik hard en heb ik hooguit twee weekenden vrij in de maand, van dit loon kan je geen gezin draaiende houden. Maar weet je, als we hier even niet schoonmaken, dan wordt het hier een zooitje. Pas is er in Madrid door schoonmakers gestaakt, toen moest het vliegveld dicht. Dat willen ze hier niet, want Schiphol wil de grootste zijn. Dus als we in actie komen, moeten ze wel toegeven!” Voor we naar binnen gaan, wordt nog even wat gescandeerd: “10 euro, 10 euro!” Binnen worden we vriendelijk ontvangen en te woord gestaan door een onderdeur. Om de beurt luchten de schoonmakers hun hart. Onder de indruk hoort ze de verhalen aan over lage lonen, intimidatie en werkdruk. “En jullie werken allemaal op Schiphol?!” Ondanks onze volmondige bevestiging, tekent ze onze sympathieverklaring niet. Op de terugweg word er gezongen: “10 euro, 12 euro!” Wij komen terug!”

Op dinsdag 27 november deden Doorbraak-leden mee aan een delegatie in Den Haag. Die ging langs bij twee banken, ABN/AMRO en Fortis MeesPierson, en het ministerie van OCW. Bij de banken bleek men enigszins gevoelig voor het argument van “maatschappelijk verantwoord ondernemen” en nam men de petitie gewillig aan. Toezeggen wilden ze alleen dat ze de petitie zouden doorgeven aan de landelijke bedrijfsleiding. Bij het ministerie zou iedereen, van de minister tot de facilitaire dienst, het te druk hebben met de scholierenacties. De petitie werd daarom niet aangenomen.

Ook in Utrecht, Maastricht en andere steden zijn delegaties geweest. Een klein succesje is er al. Het belangrijkste schoonmaakbedrijf CSU heeft bekend gemaakt dat hun personeel voortaan mag praten met de vakbond. De onderhandelingen over een nieuwe schoonmaak-cao zijn echter enigszins vastgelopen. De werkgevers willen de eisen van 10 euro per uur, binnen één jaar (en niet drie), en geen verslechteringen bij overname van een werkplek door een nieuwe werkgever niet inwilligen. Nu de schoonmakers wel zo’n beetje bij de belangrijkste opdrachtgevers langs geweest zijn, en netjes om steun gevraagd hebben, is de tijd van actievoeren aangebroken. De komende weken zullen er picket- en flyeracties gehouden worden. Doorbraak houdt je op de hoogte. Kijk voor nieuws ook regelmatig op de actiesite van de schoonmakers: “Sta op voor een betere toekomst”, <www.beteretoekomst.org>.

CSU-oorkonde bij Buitenlandse Zaken
Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken
Voor het Paleis van Justitie
Op Schiphol
Bij MeesPierson
Bij de ABN/AMRO
Bij het ministerie van OCW