Nieuwsbrief voor de Leidse regio 3, november 1990

Auteur:


Anti-vivisectie maand

De Werkgroep Dierenstrijd Leiden zal in de maand november een anti-vivisectie campagne voeren. Vivisectie, wat is dat ook alweer?

In het dagelijks leven heeft men meer net dierproeven te maken dan je in eerste instantie zou denken. Eigenlijk worden alle producten waarmee je dagelijks in aanraking komt, getest op dieren. In al ons voedsel, drank, shampoo, zeep, make-up, en medicijnen zijn immers allerlei chemische stoffen verwerkt die schadelijk zouden kunnen zijn voor onze gezondheid.

De dieren waarop getest wordt sterven een gruwelijke dood. Voor de meest onzinnige proeven, waarvan de uitslag vaak al van tevoren vaststaat, worden de dieren verminkt. Men spuit gif in ogen, oren, neus of maag. Men laat dieren sigaretten roken tot ze er dood bij neervallen. Zelfs de meest afschrikwekkende oorlogsmiddelen worden op dieren getest; men beschiet ze of men laat ze gas innemen. Men laat de dieren bewust creperen. Immers mét verdoving valt het gevolg van een proef minder goed vast te stellen. De vivisectie-business draait op volle toeren. Er zijn verscheidene fokkerijen die gespecialiseerd zijn in het fokken van zieke dieren. Op hun bestellijsten staan allerlei dieren, bijvoorbeeld met een griepje of gewoon met kanker leverbaar.

Ik hoor je denken: "Ja, maar of het beestje kanker of ik straks kanker!" Het rare is dat met vivisectie niks bewezen wordt. Elk dier reageert namelijk anders op verschillende chemische stoffen. Wat voor een poes geldt, hoeft niet voor een mens te gelden. Neem nou bijvoorbeeld softenon: softenon is onschadelijk voor katten, maar desastreus voor mensen. Alle ontdekkingen gedaan met dierproeven zijn dubieus te noemen. Alle grote ontdekkingen berusten op puur toeval. Hoe komt het dan dat dierproeven nog steeds doorgang vinden? Ze zijn een grote economische factor geworden. Wereldwijd worden er miljoenen dieren verhandeld en daar zijn miljarden guldens mee gemoeid. Alleen in Nederland al worden er jaarlijks ongeveer 1.130.000 dieren verminkt. Op de Leidse universiteit zijn het er meer dan 41.000 die een gruwelijke dood sterven. Al dit leed wordt dus veroorzaakt voor de produktie van onze behoeften. Zoals bijvoorbeeld medicijnen. Terwijl veel medicijnen puur onzin zijn, maar toch dagelijks voorgeschreven worden.

De hoofdschuldigen voor al dit leed en smerig geld zijn behalve de bonzen ook wijzelf. Is het zo moeilijk wat kritischer te worden met betrekking tot wat je koopt? Is al onze overbodige luxe deze ellende waard? De mens zal zolang lijden tot ze de dieren beter behandelt. Met z'n allen kunnen we het leed verzachten. Wees dus kritisch!

Terug