De Peueraar 9, mei 1991

Auteur: Eric Krebbers


(boekrecensie)

De mythe van de schoonheid.

"De werkelijke drijfveer achter het schoonheidsideaal is de noodzaak de voorraad goedkope vrouwelijke arbeid, waarop onze hele economie draait, op peil te houden. Met andere woorden, het is in het voordeel van werkgevers dat vrouwen zich letterlijk waardeloos voelen en dat gevoel bevorder je door hun zelfvertrouwen te ondermijnen via beelden van onhaalbare perfectie. En dat is ook in het voordeel van regeringen, die hier in het westen volgens econome Marilyn Waring 25 tot 40 procent van hun nationaal inkomen halen uit alle onbetaalbare arbeid die vrouwen naast hun slechtbetaalde banen ook nog eens verrichten. Pas als je de zaak zo bekijkt, zie je dat opgelegde schoonheidsidealen niets met esthetiek te maken hebben. Ze zijn maar in een opzicht mooi: ze zijn een mooie oplossing, ja, een mooie politieke oplossing voor het probleem dat het feminisme representeert: vrouwen die hun rechtmatige aandeel opeisen. Een preventieve tegenzet, zou je kunnen zeggen."

"Al dat geroep van: iedereen is vrij om eruit te zien zoals ze wil, is onderdeel van net zo'n culturele mythe als die van de gelukkige huisvrouw die gretig haar vloeren dweilt, die Betty Friedan heeft ontmaskerd. Wij denken dat we vrij zijn, maar ondertussen zitten we opgesloten in de gevangenis van ons lichaam, wat stukken erger is dan als huisvrouw thuis opgesloten te zitten, want zij kan, als ze dat wil, uiteindelijk de deur uit. We zitten opgesloten in de opdracht 15 pond af te vallen en als ons dat niet lukt, voelen we ons mislukkelingen."

"... als je weet dat 6O procent van de studentes op Amerikaanse universiteiten aan anorexia lijdt zodat ze gelukkig te futloos zijn om op de barricades te staan..."

"Naar schatting ondergaat elke Amerikaanse vrouw gedurende enig moment van haar leven een cosmetische operatie."

Deze citaten komen uit een interview van Naomi Wolf in de Opzij van april dit jaar. Het lijkt er sterk op dat ze de aanzet wil zijn voor de derde feministische golf. Een boek dat wel eens heel veel kan gaan betekenen voor de anti-seksistische strijd in de jaren 90. Lezen dit boek! En tot ziens op de barricades in onze hoofden (zoals een ex-medewerker hier zo mooi kon zegen).

De zoete leugen, of de mythe van de schoonheid, Naomi Wolf. Uitgeverij: Amber, ƒ 34,50.

Terug