De Peueraar 10, juni 1991

Auteur:


Krakers in rusthuis

Er gebeurt weer wat op kraakgebied in Leiden. Na een periode van relatieve stilte rond het kraken zijn er de afgelopen maanden bij de Peueraar-redactie verschillende berichten binnen gekomen over pas gekraakte panden. Het lijkt wel of er nu meer samengewerkt wordt in de Leidse kraakbeweging. Het leek de redactie wel leuk om eens een interview te houden met een van de bewoners van het onlangs gekraakte pand aan de Hoge Rijndijk 25, het voormalige Militaire Invalidentehuis.

Korte achtergrond info

Behalve als Militair Invalidentehuis is het pand jarenlang gebruikt als kantoor en showroom van de groothandel in sanitair Ico Athibu. De huidige eigenaar van het pand, Van der Plas, wil het monumentale pand verbouwen tot woonruimte. Op dit moment is onduidelijk wat de bouwplannen precies inhouden. Van der Plas wil waarschijnlijk 2 flats neerzetten en een ondergrondse parkeergarage onder het nabij gelegen grasveld bouwen. Ook onduidelijk is wat er daartoe van het voormalige Militaire Invalidentehuis gesloopt zal worden. Buurtbewoners zijn in verzet gekomen tegen de plannen. Ten eerste willen zij de gevel van het pand in takt houden. Er wordt op dit moment getracht het pand op de monumentenlijst te krijgen. Verder achten de buurtbewoners nieuwbouwflats aantasting van het stadsgezicht in die buurt. Ook de ondergrondse parkeergarage roept verzet op omdat de buurt vreest voor een vergroting van de verkeersdrukte. Tot slot verdwijnt er een stukje groen bestaande uit een grasveld en enkele bijzondere bomen.

Inmiddels is er een Stichting tot behoud van het Koninklijk Militair Invalidentehuis opgericht. Zij wil voorkomen dat het uit 1913 daterende rusthuis gesloopt wordt om plaats te maken voor een appartementencomplex. Tot zover deze achtergrond info.

Interview met Annemarie

Kun je wat informatie geven over de kraak?

Annemarie: "Het pand op de Hoge Rijndijk is in het weekend van 11 mei gekraakt. We waren met 7 personen naar binnen gegaan. Er wonen nu ongeveer 20 mensen. Het pand was in februari al eens eerder gekraakt, maar is toen ontruimd. Hiertegen is een klacht ingediend bij de politie wegens huisvredebreuk.

Mijn indruk van het pand was dat er enkele vernielingen waren aangebracht. Ik kan niet met zekerheid zeggen hoe dat komt, maar ik heb mijn vermoedens. De schouw in een hele mooie kamer is er uit gesloopt. Dit is gebeurd tussen de eerste en tweede kraak. De kantoren zijn netjes achtergelaten, er zijn toiletten en een keuken. We gaan een gezellige ruimte maken om gezellig bij elkaar te kunnen zitten. Het pand is namelijk heel groot en de kamers liggen ver uit elkaar. Met name 's avonds gaan we bij elkaar zitten. Tot nu toe is Van der Plas met verschillende voorstellen bij ons gekomen. Onderhands probeert hij te regelen dat wij het pand verlaten. Zo is een voorstel dat hij ons geen proces aandoet als we binnen alles willen slopen. Daarvoor krijgen we dan nog betaald ook! Een andere suggestie was dat we alles uit het pand mogen meenemen als we maar voor oktober weg zijn. Natuurlijk willen wij deze voorstellen wel zwart op wit zien!"

Vertel eens iets over het pand.

Annemarie: "Ik denk dat het halverwege de vorige eeuw gebouwd is. Het was een militair invalidentehuis. Daarna zijn er kantoren en een showroom van Ico Athibu ingekomen. Dat is een groothandel in badkamerartikelen. Zij hebben er in ieder geval 40 jaar ingezeten zoals uit de gebrandschilderde ramen is op te maken. Het heeft nu 1,5 jaar leeggestaan. De staat van het pand is goed, alleen is de waterleiding slecht, maar hij is nu gedeeltelijk in werking zodat we water hebben. Het pand heeft mooie, grote, kamers. Er is een verdieping met allemaal doucheruimtes (showroom); dat is erg apart."

Wat zijn de motieven om dit pand te kraken?

Annemarie: "Het is natuurlijk zonde om leeg te staan met de woningnood. Ook slopen vind ik zonde: ik houd van de sfeer van oude panden. Er zit een hele geschiedenis aan vast. Dat wil ik gaan uitzoeken. Ook het feit dat er nieuwbouw in de plaats komt vind ik slecht: het past nooit in het stadsbeeld en het worden dure appartementen voor yuppen. Wat natuurlijk bijzonder is, is dat er een grote tuin rond het huis is. Dat zie je niet snel in de stad. De dreiging van ontruiming van andere gekraakte panden maakt alternatieve woonruimte noodzakelijk. Dat is ook een reden voor de kraak."

Wat zijn tot nu toe de reacties op die kraak geweest?

Annemarie: "We hebben een klein pamfletje verspreid in de buurt. Daaris maar 1 reactie op gekomen. Blijkbaar vinden de buurtbewoners het best zolang het pand niet gesloopt wordt en de bouwplannen niet uitgevoerd worden. Veel mensen willen binnen even een kijkje nemen. Het buurtcomité wil het pand graag op de monumentenlijst, en het grasveld behouden. De politie laat ons met rust."

Wat zijn de verwachtingen voor dit pand?

Annemarie: "Als we in oktober weggaan zal Van der Plas ons geen proces aandoen. Laat hij eerst maar zijn voorstellen zwart op wit zetten. Tot nu toe zijn we nergens op ingegaan. Zolang de bestemming van het pand door de gemeente niet is goedgekeurd, kunnen we hier blijven."

Wat voor plannen hebben jullie met het pand?

Annemarie: "We willen een gemeenschappelijke ruimte waar we kunnen kletsen. Verder zijn er geen concrete plannen, we willen eerst zekerheid hebben en de boel goed opknappen. Misschien kunnen we iets cultureels doen net de grote hal, we zien wel."

Wat zijn jouw eigen ervaringen met het kraken?

Annemarie: "Het was de eerste keer dat ik zelf een pand gekraakt heb, maar ik had al eerder bij anderen geholpen. Ik wist wel wat er te verwachten viel. Toch was het spannend: het is een uitdaging om het bewoonbaar te maken. Mijn bedoeling is wel dat ik hier lange tijd kan wonen. In het begin moest ik veel in het pand zijn en dat stond een beetje mijn bezigheden in de weg, nu gaat het wel. Ik steek er nog niet te veel geld in zolang alles onzeker is, maar wel veel tijd en energie."

Terug