De Peueraar 27, november 1992

Auteur: Gerrit de Wit


Het Groencomplex en het geld

Er is de afgelopen weken nogal wat te doen geweest omtrent de "ontruiming" van het Groen-complex, gelegen aan de Langebrug en de Pieterskerkchoorsteeg. Zoals iedereen wel in het pulpblad Leidsch Dagblad heeft kunnen lezen, hebben de krakers het pand verlaten tegen betaling van een enorme som geld.

Nog afgezien van wat de kraakredacteur van zo'n afkoopsom voor idealen vindt, is de hetze die het Leidsch Dagblad gevoerd heeft, ronduit belachelijk. Bij de ingezonden reacties was bijvoorbeeld ook een brief van een man die wel een goedkopere oplossing wist dan krakers 36 mille geven. "Stuur daar een zooi mannetjes op af, die slaan die krakers er wel uit."

Zo'n mening is duidelijk gevoed door het Leidsch Dagblad dat maar op het aannemen van geld bleef hameren. Veel mensen zien dit geval als makkelijk geld vangen, terwijl ze zelf op de "eerlijke", hardwerkende manier hun brood en auto verdienen. Deze mening is het Leidsch Dagblad ook toegedaan, blijkens de verontwaardigde artikelen en de ruime aandacht. Maar het is natuurlijk ook belachelijk als burgemeester & wethouders (die vaak toch een goedgevulde portemonnee hebben) de moralist gaan spelen ten opzichte van arme mensen (waar je krakers zeker toe mag rekenen). Er werd van de kant van de gemeente snel verklaard dat zij nooit een "oprotpremie" zouden betalen. CDA-Raadslid Kluck vindt een uitkoopsom een ondermijning van de normen die met betrekking tot het kraken gelden; vanuit ethisch oogpunt verwerpelijk. Maar beste gezagsdragers, dachten jullie dat wij het niet verwerpelijk vonden dat jullie jaarlijks heel wat bijverdienen met steekpenningen (in cash of door middel van "zakenreisjes en party's"), belasting ontduiken, en überhaupt door die zachte topambtenarenbaantjes waar je veel meer voor vangt dan een vuilnisophaler of kraker?

In ieder geval, er doen verschillende verhalen de ronde over het geld. De een zegt dat het geld pas aangenomen is nadat de krakers besloten hadden te vertrekken, de ander zegt dat de krakers nog een week extra de tijd nodig hadden om nieuwe woonruimte te zoeken. Zij zouden hun advocaat gevraagd hebben of zij dat kon regelen. De eigenaar wilde dat absoluut niet en bood 7.000 gulden per pand als ze er op tijd uit zouden zijn. He, zouden de krakers gedacht hebben, geld. Zij eisten 9.000 en de eigenaar ging akkoord. De afgesproken datum kwam en de Langebrug-krakers gingen eruit, terwijl een aantal Pieterskerkchoorsteeg-krakers nog bleef zitten. Nog diezelfde dag kregen zij 18.000 gulden om op te rotten. Dit hebben ze geaccepteerd, maar helaas, lang hebben ze niet van hun geld kunnen genieten, want een van hen is er met het meeste geld vandoor gegaan... Waarschijnlijk zit ie nu in Thailand.

De kraakredacteur verwerpt het aannemen van oprotpremies door krakers. Het maakt het kraken op zich ongeloofwaardig. Waarom wordt er gekraakt? Tegen woningnood, tegen leegstand en tegen speculeren (dachten wij). Met een smak geld in je zak heb je nog steeds geen dak boven je hoofd. Daarbij geef je speculanten, stadsvernielers en ander tuig vrij spel omdat zij niet op een paar duizendjes kijken met miljoenenprojecten in hun achterhoofd. Er zijn natuurlijk verzachtende omstandigheden als je bijvoorbeeld sowieso je pand uit moet, omdat je een proces verloren hebt, of je doet het om zo'n eigenaar een flinke poot uit te draaien. Het is aan de lezer om zelf te oordelen of het in dit geval gerechtvaardigd was.

Terug