De Peueraar 52, december 1994

Auteur: Harry Westerink


(boekrecensie)

De muren hebben oren...

Terwijl "De heren zijn toch geen inbrekers?" je leert hoe je zoveel mogelijk te weten kunt komen over zwendelaars en huisjesmelkers, gaat het boek "De muren hebben oren..." in op de vraag hoe je kunt vermijden dat enge mensen jou lastig vallen. "De muren hebben oren..." is een praktijkgids tegen bespieden en afluisteren en vormt een welkome aanvulling op "De heren zijn toch geen inbrekers?". Ik denk dat beide boeken verplichte literatuur zijn voor de beroepsactievoerder.

Een boek met tips om jezelf te beschermen tegen politie en justitie is geen overbodige luxe. Dat ondervonden onlangs de medewerkers van Stichting Opstand in Amsterdam. Zij werden al een tijd afgeluisterd en op andere manieren in de gaten gehouden. Zonder dat ze werden verdacht van strafbare feiten deed de politie een inval op hun kantoor en privé-adressen. Als linkse activist doe je er goed aan om zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te treffen. De Nederlandse samenleving staat stijf van de spanningen, en elk moment kun jij aan de beurt zijn om te worden aangepakt. "De muren hebben oren..." schetst een beeld van een nachtmerrie die niet eens in de verre toekomst hoeft te liggen. Die bange droom is zo treffend beschreven dat ik wat langer citeer:

"De jacht op migranten en andere zondebokken is geopend en alles schijnt te mogen. De politie wordt niet meer gecontroleerd en veroordelingen zijn zwaar. Mishandelingen zijn al lang gewoon, en een behoorlijke juridische verdediging is niet mogelijk want alle advocaten die hun mond durfden open te doen hebben zelf problemen gekregen.

Politieke oppositie is nauwelijks nog mogelijk, demonstraties zijn verboden vanwege de uitzonderingstoestand die vrijwel permanent is. Wie toch de straat opgaat om te demonstreren, belandt in de bak. De centra van waaruit cultureel en maatschappelijk verzet kwam, zijn onder regeringsvriendelijk bestuur geplaatst of opgeheven. (...)

En je wilt iets doen...

Om je heen begint zich de scheiding af te tekenen. Aan de ene kant staan mensen die de risico's van politieke activiteit onder deze omstandigheden niet meer kunnen of willen dragen, en aan de andere kant sta jij, samen met een veel te klein deel van je vrienden.

Om wat voor reden dan ook besluiten jullie om een organisatie op te zetten. Onderduikhulp, het regelen van voedsel, sabotage, spionage, er is genoeg te doen. De oude mensen die tijdens de tweede wereldoorlog in het verzet zaten weten nog uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om een ondergrondse organisatie op te zetten en overeind te houden." Tot zover het citaat.

Maar er gloort hoop aan de horizon, althans, volgens de auteurs van het boek. Want de techniek heeft nieuwe mogelijkheden geschapen. Door het gebruik van computernetwerken kunnen grote groepen mensen binnen volstrekt anonieme communicatiekanalen hun mening openbaar maken. Censuur is veel moeilijker geworden. Dat geeft het verzet nieuwe mogelijkheden.

Een voorwaarde is dan wel dat de communicatietechnieken toegankelijk en betaalbaar zijn. "De muren hebben oren..." bevat ongetwijfeld een schat aan technische informatie, maar bij mij gaat dat het ene oor in en het andere oor uit. Voordat ik ondergronds ga, dien ik eerst spoedcursussen Packet Radio Spread Spectrum, Public Key, Internet en IDEA te volgen (om eens wat technieken te noemen die in het boek worden behandeld). En dat terwijl ik al blij mag zijn dat ik WordPerfect 6.0 begin te beheersen. Daarom is het boek meer iets voor de knutselaar dan voor de leek. Maar misschien komt niemand er onderuit om meer te weten te komen over de vele manieren waarop je veilig(er) kunt communiceren. Het zou wel eens van levensbelang kunnen zijn om de kennis en methoden te verwerven waarmee je luistervinken te slim af te zijn. Bij het boek wordt een floppy geleverd. Hierop staat een aantal programma's waarmee je data kunt versluieren (geheim houden voor anderen). Laat ik me daarin maar eens gaan verdiepen, voordat het te laat is...

De muren hebben oren..., Stichting Backslash, Stichting Hacktic, Buro Jansen & Janssen. Uitgeverij: Stichting Backslash, ƒ 18,50.

Terug