Lokaal Kabaal 21, februari 1997

Auteur: de spreekuurgroep van De Fabel van de illegaal


(column)

Uit de illegaliteit

Demonstreren, schrijven, vergaderen, actie voeren... We zijn druk bezig geweest sinds de laatste Lokaal Kabaal. En ondertussen gaan de spreekuren voor illegalenondersteuning gewoon door. Het niet hebben van dat ene papiertje brengt een hoop problemen met zich mee. Wat is er zoal gebeurd op het spreekuur sinds september 1996?

Een Nederlandse vrouw kwam langs voor advies. Haar Marokkaanse vriend was opgepakt bij een verkeerscontrole. Omdat hij geen verblijfspapieren had, werd hij opgesloten, eerst in de gevangenis in Nieuwersluijs en later in de Geniepoort in Alphen aan den Rijn. De vrouw is al 7 maanden zwanger en zij en haar vriend willen graag trouwen. Maar de gevangenisdirecteur van Nieuwersluijs had de burgerlijke stand ervan overtuigd dat het om een schijnhuwelijk zou gaan. Hij verbood de Marokkaanse man verlof te geven voor het huwelijk.

Een andere Marokkaanse man had in Nederland jarenlang wit gewerkt, maar bezat geen verblijfspapieren. Sinds ongeveer een jaar is hij onder psychiatrische behandeling. Nadat hij werd ontslagen door zijn baas, was hij niet meer verzekerd. De behandeling dreigde te worden stopgezet. In Marokko zou hij zo'n behandeling nooit kunnen betalen. Hij moest dan ook in Nederland behandeld worden. Daarvoor had hij een verklaring van z'n psychiater nodig, maar die was niet erg behulpzaam. Nu is zijn advocaat de benodigde verklaring aan het regelen. De zaak komt binnenkort voor de rechter.

Ook Ethiopische vluchtelingen weten ons steeds meer te vinden. De solidariteit in de Ethiopische gemeenschap is groot. Vluchtelingen die uit hun ROA-woning zijn gezet en geen uitkering meer krijgen, worden veelal opgevangen door vrienden en kennissen. Maar naarmate er meer Ethiopiërs worden afgewezen, en hun huis en inkomen verliezen, wordt dat steeds moeilijker.

Een jonge Ethiopische man zwerft al zo'n 10 maanden van de ene kennis naar de andere. Hij is nu ruim een jaar uitgeprocedeerd. Hij heeft nieuwe informatie over zijn vluchtverhaal waarmee hij een nieuwe asielprocedure zou kunnen openen. Omdat zijn advocaat zich niet meer voor hem inzet, hebben wij een andere advocaat voor hem gevonden.

Ook een Ethiopische vrouw kwam naar ons toe. Pas vrijgelaten en op straat gedumpt uit het Grenshospitium, was zij in slechte medische en psychische conditie. Voor haar medische klachten kon ze door een arts van de stichting Gezondheidszorg Illegalen Leiden (GIL) geholpen worden. Van De Fabel kreeg ze tijdelijke financiële ondersteuning. Haar asieldossier was ze tijdens haar omzwervingen kwijtgeraakt. Twee advocaten beweerden beiden dat de ander haar dossier had zoekgemaakt. De vrouw kwam niet meer op het spreekuur opdagen en we hebben onze zoektocht naar haar dossier stopgezet.

Terug