Lokaal Kabaal 22, april 1997

Auteur: Petra Schultz


(Boekrecensie)

Marokkaanse arbeiders

"Van migratie naar burgerschap" is een boek over 20 jaar Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN). De schrijfster geeft hierin een beeld van de speerpunten, actievormen en ideeën die het KMAN in die periode gehad heeft. Het boek laat ook zien hoe Nederland in de loop van de tijd veranderd is.

In de beginperiode van het KMAN waren er actiepunten mogelijk die nu geen maatschappelijke ondersteuning meer zouden krijgen. Politiserende hulpverlening leidde tot allerlei creatieve acties. Bijzonder was vooral het kerkasiel voor 182 illegale Marokkaanse hongerstakers. Ze streden tegen illegalisering en uitzetting. De 182 werden ondersteund door honderden organisaties. Wim Kok steunde hen namens het FNV: "Ik heb geen goed woord over voor een regeringsbeleid dat de a-sociale en illegale praktijken van werkgevers beschermt en de meest zwakke arbeiders onderdrukt door hun door middel van uitzetting een boete te laten betalen voor iets, waaraan zij niet als eerste schuldig zijn." Uiteindelijk kregen de 182 een verblijfsvergunning. Het boek is een boeiend relaas van die strijd en van vele andere.

De analyse en eisen van het KMAN zijn nog steeds relevant. Aan het verzet tegen de groeiende fascistische groepen werd verzet gekoppeld tegen discriminatie door de Nederlandse wetgeving en de werkgevers. Samen met andere migrantenorganisaties waarschuwde het KMAN voor protest dat er slechts toe leidt dat het bestaande beleid een menselijker gezicht krijgt: "we willen het probleem bij de wortels aanpakken en niet alleen de boom snoeien". De roep vanuit de politiek om integratie werd door het KMAN gekoppeld aan de eis voor gelijke rechten. Tegenwoordig stelt het KMAN tegenover illegalisering ontwikkeling en democratie in de landen van herkomst. Tegenover Fort Europa wordt een Europa van de burgers gezet.

Van migratie naar burgerschap, Ineke Valk. Uitgeverij: Instituut voor Publiek en Politiek, ƒ 19,95. ISBN 90-6473-316-3.

Terug