De Fabel van de illegaal 46/47, zomer 2001

Auteur: Gerrit de Wit


Leefbaar Leiden tegen opvang van vluchtelingen

In januari 2001 werd de partij Leefbaar Leiden opgericht door onafhankelijk raadslid Daan Sloos, die in 1998 de SP had verlaten. Leefbaar Leiden beschikt inmiddels over 2 raadszetels. De partij heeft in korte tijd verschillende politici van de SP en Leiden Weer Gezellig/De Groenen ingelijfd en stelt zich ook open voor politici van andere snit. Leefbaar Leiden noemt zich een volkspartij, wars van commercie, en zegt op te komen voor de belangen van "de kleine burger". Ten aanzien van de gemeentelijke opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen laat Leefbaar Leiden zich van een minder frisse kant kennen.

De SP is vanzelfsprekend niet blij met de opkomst van Leefbaar Leiden. Zeker nu de laatste maanden SP-raadslid Piet Peper en SP-lid Nico Vermeer zich bij Sloos hebben aangesloten. Ook de duo-raadsleden Els Dorama-Fokkens en Daniël van Schoonderwoerd den Bezemer van LWG/De Groenen maakten de overstap naar Leefbaar Leiden. Voor Den Bezemer was het overigens niet de eerste keer dat hij van partij en politieke kleur veranderde. In 1986 zette hij ondersteunende handtekeningen voor de extreem-rechtse Centrumpartij (CP), zodat deze mee kon doen aan de Tweede Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen. In 1987 gaf Den Bezemer zijn handtekening voor de Centrum Democraten (CD) bij de Provinciale Statenverkiezingen. In 1997 dook Den Bezemer op bij de SP en werd daar fractie-assistent. Datzelfde jaar verliet hij de partij weer, na aanvaringen met SP-leider Cor Vergeer. Na een mislukte poging om actief te worden bij GroenLinks, werd Den Bezemer duo-raadslid bij LWG/De Groenen. Over zijn handtekeningen voor de CP en CD liet Den Bezemer De Fabel in 1998 weten dat die "een vergissing" waren geweest, "een onbezonnen iets", en dat hij daarna "een andere koers is gaan varen".

Zorgplicht

Per 1 april is de nieuwe Vreemdelingenwet van kracht. Als gevolg daarvan dreigen ook in Leiden veel afgewezen vluchtelingen op straat gedumpt te worden zonder bijstand en opvang. De GroenLinkse wethouder Jan Laurier kondigde aan zich in te gaan zetten voor deze groep mensen en hen op te gaan vangen. Hij stelde terecht dat de gemeente een zorgplicht heeft ten aanzien van al haar inwoners. Leefbaar Leiden is het oneens met Laurier en bekommert zich niet om deze gemangelde vluchtelingen. In maart schreven Den Bezemer en Peper namens Leefbaar Leiden een brief aan het College van B&W. Daarin spraken ze hun afkeer uit over de geplande opvang van de vluchtelingen en vroegen ze zich af of het college "de uitspraak van de rechter wenst te negeren". Men stelde zich vierkant achter het beleid van staatssecretaris Kalsbeek.

Leefbaar Nederland

Nederland kent een explosieve groei van lokale partijen die niet gebonden willen zijn aan dictaten van de landelijke partijen uit "Den Haag". Men vindt de afstand tussen de reguliere partijen en de kiezer te groot. De bekendste lokale partij is Leefbaar Utrecht die onder leiding van de populist Henk Westbroek een groot aantal zetels bezet in de Utrechtse gemeenteraad. Mede onder invloed van dit succes is Leefbaar Nederland opgericht, die in 2002 wil meedoen aan de landelijke verkiezingen. Het gros van de leden is volgens voorzitter en ex-PvdA senator Jan Nagel afkomstig uit de gelederen van PvdA, D'66 en VVD. Leefbaar Nederland streeft naar eigen zeggen naar een democratisering van de politiek. Door de grote verschillen in de achtergronden van de leden van vergaarbak Leefbaar Nederland blijft het onduidelijk waar de partij politiek gezien staat.

Kort geleden weigerde het bestuur van Leefbaar Nederland 2 mensen met extreem-rechtse sympathieën als lid. Het ging om "een voormalig lid van de Centrumpartij" en om "een VVD-lid" dat volgens Leefbaar Nederland vergaderingen van het Nederlands Blok en de Nederlandse Volks Unie had bezocht. Met het weigeren van deze 2 mannen heeft men "een krachtig signaal" willen afgeven dat de partij op geen enkele manier openstaat voor mensen met extreem-rechtse sympathieën, aldus Nagel.

Terug