De Fabel van de illegaal 82/83, voorjaar 2007

Auteur: Eric Krebbers


Een doorbraak voor links

In januari 2007 hebben activisten verbonden aan het platform "Stop de inburgeringsplicht" samen Doorbraak opgericht. Deze nieuwe landelijke organisatie gaat zich in eerste instantie vooral richten tegen racisme en migratiebeheersing.
De nog jonge organisatie Doorbraak komt voort uit het platform "Stop de inburgeringsplicht" (foto: Pauline Krebbers)

De uitgangspunten

De voorlopig nog zeer bondige uitgangspunten van Doorbraak.


"Doorbraak is een linkse basisorganisatie die strijdt voor een ecologisch duurzame wereld zonder uitbuiting, onderdrukking en uitsluiting. Daarom vechten we van onderop tegen het kapitalisme, het patriarchaat, racisme, nationalisme, religieus fundamentalisme en militarisme. Doorbraak is een gezamenlijk initiatief van zogenaamde "allochtonen" en "autochtonen", juist om het denken in zulke etnische verdelingen te doorbreken. Hoe die betere wereld er precies uit moet gaan zien? En hoe we daar willen komen? Dat willen we gaandeweg en samen met anderen bedenken en bevechten. We willen daarbij linkse hokjes doorbreken, en voortbouwen op en kritisch omgaan met de ideeën en ervaringen van eerdere linkse bewegingen en initiatieven. De eerste stap is onszelf en onze strijd organiseren, want alleen zo zijn positieve veranderingen daadwerkelijk af te dwingen. Doorbraak zal zich de komende tijd vooral richten tegen racisme en migratiebeheersing. Wij strijden samen voor socialisme van onderop, en dus voor gelijke rechten voor iedereen en open grenzen, want de wereld is eveneens van iedereen."


De activiteiten tegen de inburgeringsplicht startten eind 2004. Door de soepele samenwerking en vergaande inhoudelijke overeenstemming binnen het platform begonnen de deelnemers zich tegen de zomer van 2006 af te vragen of er politiek wellicht meer in zat dan zo'n "one issue"-platform. De behoefte ontstond om zich gezamenlijk politiek breder te oriënteren. De invoering van de inburgeringsplicht hangt natuurlijk ook nauw samen met allerlei andere ontwikkelingen in de samenleving, met name met het sterk opkomende racisme en nationalisme, en de groeiende behoefte van westerse staten aan migratiebeheersing en aan disciplinering en beheersing van de steeds meer uit "allochtonen" bestaande onderklassen.

Boosheid

De activisten hebben het half jaar van windstilte, tussen het aannemen van de nieuwe Wet Inburgering vlak na de zomer en de praktische invoering ervan begin 2007, benut om samen uitgebreid na te denken over het hoe en waarom van de nieuw op te richten organisatie. Geconcludeerd werd onder meer dat er veel potentiële boosheid en verzet aanwezig is in kringen van vooral jonge "allochtonen". Die wordt veroorzaakt door de verplichte inburgering en de steeds hogere drempels voor grensoverschrijdende huwelijken. Maar zeker ook vanwege bijvoorbeeld het racisme op de arbeidsmarkt en elders in de samenleving, en door het voortdurende hetzen tegen moslims en migranten door opiniemakers en politici als Geert Wilders. Helaas bleek tijdens de campagne tegen de inburgeringsplicht dat veel zelforganisaties van migranten zodanig ingeslapen zijn dat daar nauwelijks nog serieus politiek verzet van onderop van te verwachten valt. Tegelijk lijken ook de restanten van de "autochtone" buitenparlementair-linkse beweging niet echt geïnteresseerd in de strijd voor gelijke rechten en tegen integratiedwang. Daar gaat de aandacht eerder uit naar de eveneens belangrijke ondersteuning van vluchtelingen, als men zich al met migratiebeheersing en racisme bezig wil houden.

Tijdens een discussieweekeinde in november werd besloten om slechts heel bondig een setje uitgangspunten en een strategie voor de nieuwe organisatie te formuleren. Het werd niet als zinvol gezien om te beginnen met het opstellen van lange manifesten en het discussiëren over wat te doen in welke toekomstige politieke situatie. Het was voor iedereen duidelijk dat Doorbraak zou staan in de strijdbare traditie van socialistische bewegingen van onderop. En politieke discussies zouden gevoerd worden als ze noodzakelijk zijn, op het moment dus dat ze aan de orde komen vanuit de praktijk. Daarbij heeft Doorbraak geen haast. Het opzetten van een serieuze structuur en het organiseren van verzet van onderop is sowieso iets van lange adem.

Basisdemocratisch

De naam Doorbraak staat symbool voor de wens om vastgeroeste indelingen in allerlei hokjes te doorbreken. Doorbraak wil linkse "allochtonen" en "autochtonen" bij elkaar brengen, en politiek ondogmatisch voortborduren op de beste ideeën en praktijken van uiteenlopende linkse stromingen. Over de interne structuur schreef Doorbraak: "Om de samenleving te kunnen verbeteren hebben we macht nodig. Om macht te verwerven moeten we ons organiseren. Onze nieuwe organisatie moet naar buiten toe sterk en doortastend zijn om positieve veranderingen te kunnen afdwingen. Intern moeten we een basisdemocratische structuur opbouwen, waarin strijdbaarheid en verantwoordelijkheid centraal staan, en waarin we kameraadschappelijk en zorgzaam met elkaar omgaan. Dus alvast leven zoals we willen dat mensen zouden leven in de samenleving waarnaar we streven."

Doorbraak is momenteel bezig met het organiseren van een drietal bijeenkomsten eind maart 2007 over de overeenkomsten in de neo-liberale en anti-feministische politiek van Wilders' PVV en het Vlaams Belang. Meer informatie daarover volgt nog. Doorbraak heeft inmiddels 13 actieve leden en is bezig afdelingen op te starten in Deventer, Leiden, Nijmegen/Oss en Amsterdam.

Doe ook mee en meld je aan. Dat kan als actief lid, steunlid of sympathisant.

E-mail: <doorbraak@doorbraak.eu>.
Telefoon: 06.41.20.61.67.
Postadres: Postbus 901, 7400AX Deventer.

Aan een website en een nieuw email-adres voor Doorbraak wordt gewerkt.

Terug