Artikel uit Leidsch Dagblad, 5 oktober 2002

Auteur: een verslaggever van het Leidsch Dagblad


Extreem-rechtse organisatie opereert vanuit Leiden
Nationale beweging wil "morele herbewapening"

Leiden. Sinds enkele maanden is vanuit de Leidse regio een nieuwe extreem-rechtse organisatie actief. "Nationale Beweging" streeft naar eigen zeggen naar een "solidaristisch Nederland" en maakt zich zorgen over de groeiende invloed van moslims in West-Europa. De leden noemen zichzelf radicaal-nationalistisch. Volgens linkse onderzoekers kan de organisatie binnen enkele jaren uitgroeien tot de grootste extreem-rechtse beweging van Nederland.

Nationale Beweging is een afsplitsing van Voorpost Nederland, een voorheen gevreesde extreem-rechtse groepering die inmiddels nog maar nauwelijks actief is. De Voorpost-kringen Kennemerland en Leiden hebben zich uit onvrede over het gebrek aan actie binnen Voorpost in december 2001 afgescheiden en zijn een nieuwe beweging begonnen. Diverse vooraanstaande activisten zijn al overgestapt naar Nationale Beweging, waaronder Sassenheimer Tim Mudde, voormalig voorman van de inmiddels verboden CP'86, en de activist Marcel Bas uit Voorschoten.

Het bestuur van Nationale Beweging heeft niet gereageerd op verzoeken van deze krant om de activiteiten van de organisatie toe te lichten. De website van Nationale Beweging, http://www.vooraan.net, levert wel informatie. De organisatie benadrukt het belang van saamhorigheid tussen mensen met etnische, culturele en taalkundige verwantschap. "Des te meer men gemeen heeft met elkaar, des te sterker de onderlinge band." Ook wordt gewaarschuwd tegen de groeiende invloed van moslims in West-Europa. "De haat tegen het Westen wordt van vader op zoon doorgegeven en blijft groeien en broeien. Ook hier in het Westen."

Nationale Beweging telt naar alle waarschijnlijkheid pas enkele tientallen actieve aanhangers, maar volgens Peter van Gent van het linkse onderzoekscollectief Kafka moet het gevaar van de organisatie niet worden onderschat. "Deze club is zeer extreem in haar opvattingen. Dit is niet extreem-rechts meer, maar gewoon fascistisch. Gezien de hoeveelheid uitgaven en bijeenkomsten, waaronder diverse in Leiden en omstreken, lijkt het erop dat men zeer serieus te werk gaat."

Volgens Van Gent geloven de aanhangers sinds de ondergang van de CP'86 en de Centrumdemocraten van Hans Janmaat niet meer in partijpolitiek. "Hun activiteiten zijn nu meer naar binnen gericht. Het zijn extreem-rechtse figuren die via dit soort clubs hun onderlinge kameraadschap versterken. Van daaruit proberen ze nieuwe volgelingen te rekruteren. Uiteindelijk zullen we ze ook op straat zien, om demonstraties te houden. Ze willen hun boodschap toch kwijt."

De rechts-extremistische Nationale Beweging, die sinds enige tijd actief is in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek, zal binnen niet al te lange tijd naar buiten treden om haar boodschap te verkondigen. In een artikel in het obscure tijdschrift "Rijnland Bollenstreek Kontakt" staat: "Als nationalisten zullen we rekening moeten houden met desillusie bij de Fortuyn-stemmers. Leefbaar lost niets op, dus wij moeten de mensen duidelijk maken dat zelf actie voeren, druk uitoefenen op lokaal niveau, het enige middel is om iets voor elkaar te krijgen."

Peter van Gent van het linkse onderzoekcollectief Kafka: "Deze club zal zich het komende half jaar rustig organiseren, maar daarna zonder twijfel een poging doen om het aantal volgelingen te vergroten. De Leidse regio, met name de Bollenstreek, is de afgelopen jaren een vruchtbare bodem gebleken." Gerrit de Wit, extreem-rechts-watcher van het linkse collectief De Fabel van de illegaal uit Leiden, verwacht dat Nationale Beweging zal uitgroeien tot de belangrijkste a-politieke extreem-rechtse beweging in Nederland. "Ze komen bijzonder ambitieus over. Bovendien hebben mensen als Mudde en Bas veel ervaring, ze weten hoe ze een sterke structuur moeten opzetten. We gaan waarschijnlijk nog vaak van ze horen."


Bas: "Wel rechts, maar niet extreem-rechts"

Door: Robbert Minkhorst
In: Leidsch Dagblad, 8 oktober 2002

Voorschoten - Voorschotenaar Marcel Bas zegt "op geen enkele wijze" banden te hebben met de nieuwe, extreem-rechtse groepering Nationale Beweging. De link die de organisatie Kafka veronderstelt, berust volgens hem op een misverstand. Uit een rondgang op internet blijkt overigens dat Bas in elk geval banden heeft onderhouden met extreem-rechts. Ook zijn eigen uitlatingen duiden daarop. Zo vindt hij bijvoorbeeld dat allochtonen hun eigen cultuur moeten opgeven. Zij moeten niet integreren, maar "volledig worden geassimileerd". In Nederland is geen plaats voor andere culturen dan de Nederlandse, aldus Bas.

De linkse organisatie Kafka heeft Bas met de Nationale Beweging in verband gebracht. Daarbij is ook Sassenheimer Tim Mudde, voormalig voorman van CP'86, aangesloten. Kafka-medewerker Peter van Gent noemt ook nog de naam van Leidenaar Jasper Velzel, eigenaar van het extreem-rechtse platenlabel Berzerker Records. Velzel en Mudde spelen samen in de band Brigade M, die oefent in het Leidse Muziekhuis. Een meerderheid in de Leidse gemeenteraad vindt inmiddels dat de band het pand uit moet, omdat "gesubsidieerde instellingen niet mogen worden gebruikt voor het verspreiden van racistisch gedachtegoed".

Bas distantieert zich juist van extreem-rechts, zegt hij tegen deze krant. "Ik ben niet en was nooit lid, begunstiger of ondersteuner van de Nationale Beweging. Dit omdat ze te ver van mijn zienswijze afstaan en omdat ik hun uitgangspunten wat dogmatisch en marginaal vind." De link die Kafka tussen hem en de groepering heeft gelegd, berust op een misverstand. In het blad Vooraan van de Nationale Beweging dook Bas op in de colofon, maar louter omdat een redacteur informatie gebruikte uit een artikel van Bas over de invoering van de euro. "Als blijk van erkentelijkheid, zoals het hoort bij bronvermeldingen", verduidelijkt Bas. "Ik heb mijn beklag gedaan bij de hoofdredacteur. Die betreurde het incident ten zeerste en verontschuldigde zich ervoor."

Het klopt dat Kafka Bas' naamsvermelding heeft gezien als een link tussen hem en Mudde en Velzel, maar, zo verweert Van Gent zich: "Het is niet echt verbazingwekkend dat hij bij deze nieuwe beweging opduikt. Hij heeft gewoon een verleden met deze twee." Bas zelf zegt dat hij "nog nooit" van de naam Velzel heeft gehoord.

Uit een zoektocht op internet blijkt dat Bas wel open staat voor nieuw-rechtse, al dan niet omstreden ideeën, en dat hij in elk geval banden hëëft onderhouden met extreem-rechts. Op de nationalistische site heemland.nl staat Bas vermeld als webhost. Bas zegt dat hij die beweging inmiddels de rug heeft toegekeerd, omdat ze "te conservatief en te star" is. Bij heemland.nl zijn twee oud-leden van de Centrumpartij, voorloper van Janmaats CD en de latere afsplitsing CP'86, actief. Op de site staat een necrologie over Janmaat waarin de overleden politicus wordt bewierookt.

Op de webpagina staat ook een artikel van Bas. Daarin verwerpt hij de multiculturele samenleving en beschouwt hij "de komst van vele duizenden Afrikanen en Aziaten" als "een verstoring van de autochtone Nederlandse gemeenschap". Volgens Bas is in Nederland geen plaats voor andere culturen dan de Nederlandse. "De huidige multicultuur is een tragedie, een culturele noodtoestand. Door de massa-immigratie is er een enorme allochtone, ontwortelde, potentieel misdadige maatschappelijke onderlaag in Nederland ontstaan. Autochtone families zijn uit hun wijken verdreven door botsingen met niet-westerse culturen en godsdiensten. Ik krijg het gevoel dat ik leef in een zwaar etnisch gestoord land. Naast de eigen, westerse cultuur is 's lands veiligheid in het geding."

De Voorschotenaar is verder actief geweest bij polinco.net, een site waarop "politiek-incorrecten" met elkaar discussiëren. Het forum is hem nu "te radicaal". Bas heeft zich in het verleden aangesloten bij de nationalistische Nederlandse Studentenvereniging, maar haakte naar eigen zeggen af toen hij ontdekte dat daar ook leden van CP'86 bij zaten. Op een site voor "Conservatief Nederland" noemt hij Pim Fortuyn "een godsgeschenk". Bas is beheerder van roepstem.tripod.com, waarop hij het behoud van het Nederlands en Afrikaans als taal en als cultuur propageert.

Terug