Inburgeringswet naar de prullenbak

Protest tegen de invoering van de inburgeringsplicht in maart 2006

Een Rotterdamse rechter heeft een verbod uitgesproken op de inburgeringsplicht voor Turkse migranten met een verblijfsvergunning. Dat deed hij in een rechtszaak die was aangespannen door twee migranten van Turkse afkomst. De uitspraak is bij Doorbraak met gejuich ontvangen. Doorbraak heeft zich namelijk altijd verzet tegen de verplichte inburgering.

Niet alleen wordt het integratiebeleid van de overheid zo gedwarsboomd, ook linkse partijen als de SP lopen een flinke deuk op. De teleurstelling was daar dan ook zeer groot. Zo zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut in De Volkskrant: ’’Er is heel wat aan te merken op de inburgering. De kwaliteit kan zeker beter. Maar het moet echt blijven. Ik spreek velen die de cursussen hebben gevolgd die nu zeggen: wat jammer, hadden we dit twintig jaar geleden maar gehad”. Jeroen Dijsselbloem van de PvdA vond dat de rechter een wonderlijke redenering heeft gehanteerd door te stellen dat verplichte inburgering schadelijk is voor de deelname aan de arbeidsmarkt.

Dat laat allemaal weer eens heel duidelijk zien hoe vooral linkse partijen ver verwijderd zijn van de realiteit. Dijsselbloem lijkt niet te snappen dat migranten die een baan hebben of die willen werken, vaak heel moeilijk hun werk met een integratiecursus kunnen combineren. Denk maar aan mensen die ‘s avonds en ‘s nachts werken, die kinderen hebben, en noem maar op. Er zijn nog veel meer redenen te noemen waarom de inburgeringswet gedoemd is te mislukken.

Het is belangrijk om nog eens te benadrukken dat Doorbraak niet tegen taalcursussen is, maar tegen verplichte inburgering die neerkomt op assimilatie en die een voedingbodem vormt voor de tweedeling in de samenleving waar we steeds meer mee te maken krijgen. Daarnaast maakt Doorbraak bezwaar tegen de verplichting als drukmiddel. Verplichting brengt hoge kosten, boetes en praktische problemen met zich mee, en dat maakt de drempel om mee te doen aan de samenleving nog hoger dan hij al is.

Het ministerie van VROM beraadt zich op een hoger beroep. Uiteraard zijn rechtbanken niet de ultieme weg om verplichte inburgering te bestrijden. Voor Doorbraak is het veel belangrijker dat we samen met de mensen die er slachtoffer van worden, de strijd aanbinden met de assimilatie van minderheden, en de inburgeringsplicht voor alle migranten naar de afvalbak verwijzen.

Bülent Yilmaz