Net als in Amsterdam worden ook in Parijs vluchtelingenkampen ontruimd

Kamp onder de metro.
Kamp onder de metro.
Sinds oktober vorig jaar kampeerden enkele tientallen en later enkele honderden vluchtelingen onder een metrobrug in Parijs, in de buurt van het treinstation Gare du Nord. Vanaf dat station kan men een trein nemen naar Calais om vanaf daar hopelijk Engeland binnen te kunnen komen als stiekeme passagier van een vrachtwagen of de Eurostar, in beide gevallen met gevaar voor eigen leven. Diverse steungroepen brachten voedsel, kleding en tenten zodat de vluchtelingen konden overleven.

Maar vorige week besloot het Parijse gemeentebestuur (préfecture) dat er “problemen met de hygiëne” waren en dat het kamp dus ontruimd moest worden. Zo’n honderd mensen probeerden de vluchtelingen te helpen, maar de politie zette door. De sociaal-democratische burgemeester Anne Hidalgo beloofde dat alle vluchtelingen uit het kamp voedsel zouden krijgen en onderdak. Sommige andere vluchtelingen die niet in het kamp zaten, besloten daarom om ook mee te gaan met de grote groep. Ze werden allemaal in bussen geladen zonder dat ze nog veel van hun persoonlijke spullen mee mochten nemen.

Vluchtelingen worden afgevoerd met bussen.
Vluchtelingen worden afgevoerd met bussen.

Ondanks de beloften kregen ze helemaal geen voedsel en zelfs geen water bij de onderdakplekken waar ze gedropt werden, overal rond Parijs. Na twee tot drie dagen werden ze allemaal, afgezien van een paar families met kinderen, weer op straat gegooid. Sommigen bleven er een dag en besloten daarop terug te gaan richting Gare du Nord om daar weer op straat te gaan slapen met vrienden of mensen van dezelfde nationaliteit. De vluchtelingen en alleenstaande minderjarige vluchtelingen (die niet erkend worden als minderjarig nadat hun beenderen gemeten zijn) kwamen dus terug naar hetzelfde achttiende district van Parijs.

Activisten van diverse steungroepen en sommige linkse partijen (Communistische Partij, Groenen en Nieuwe Anti-kapitalistische Partij NPA) riepen op tot solidariteit, en bewoners van het achttiende district (een van de laatste Parijse arbeidersdistricten) brachten voedsel, matrassen, kleding en water. Langzamerhand werd het iets minder precair, maar afgelopen maandagmiddag greep de politie weer in. Precies op het moment dat een steungroep voedsel begon uit te delen. Wat er gebeurde, is te zien op deze video.

Activisten, buurtbewoners en leden van de deelgemeenteraad probeerden de politie en de ME tegen te houden door in te haken en om de vluchtelingen heen te gaan staan. In totaal werden 84 vluchtelingen gearresteerd voor “identificering”. Zo’n dertig werden er afgevoerd naar detentiecentra. Ze zullen deze week nog worden voorgeleid en lopen kans om uitgezet te worden als ze hun zaak verliezen. Meer dan vijftig anderen werden een paar uur vastgehouden en daarna vrijgelaten met een surrealistisch roze papiertje, een soort vergunning om een paar dagen op straat te mogen slapen, ondertekend door de Franse IND.

Ondertussen wordt een tweede kamp, bij Gare Austerlitz in het zuiden van de stad, ook bedreigd met ontruiming door de politie. Net als in het eerste kamp wonen er vooral vluchtelingen uit Ethiopië, Nigeria en Somalië. Sommigen hebben eerder asiel aangevraagd in Italië, anderen hebben in Frankrijk een beroepsprocedure lopen, weer anderen hebben nooit een aanvraag gedaan, en de meesten spreken geen woord Frans. Er worden elke dag enkele workshops georganiseerd om de vluchtelingen bekend te maken met hun rechten, om hen wat Frans te leren, enzovoorts.

Er zijn ook dagelijks twee demonstraties, een bij Gare du Nord en een bij Austerlitz, steeds om 18:00 uur. De eisen zijn eenvoudig:

  • 1. onderdak en voedsel voor alle vluchtelingen die op straat leven, naar schatting tussen de duizend en tweeduizend in Parijs, en tussen de drie- en vierduizend in Calais.
  • 2. Een snelle afspraak bij de Franse IND.
  • 3. Een einde aan het politiegeweld en het ontruimen van kampen zolang vluchtelingen gedwongen zijn op straat te leven. (Er zijn in Frankrijk slechts twintigduizend bedden voor zestigduizend vluchtelingen.)
  • 4. In het geval van eventuele nieuwe kampen: het neerzetten van mobiele toiletten en dergelijke.

Yves Coleman
(Redacteur van Ni patrie ni frontières)