Protesteer tegen de propaganda voor wapenbedrijf Airbus op de Leidse universiteit!

Airbus heeft het “Global AntiFraud team” van “CSC Digital Brand Services” ingeschakeld dat ons ‘verzocht’ om onderstaand artikel (en het andere rond dit protest) te verwijderen. Mochten we daartoe niet genegen zijn dan moesten we minimaal de naam van Hannah de Vries verwijderen, alsook het plaatje met het logo van Airbus en haar foto ernaast. Dat plaatje hadden we geknipt van het rechterdeel van de banner van dit Facebook-event. Ze beroepen zich op hun ’trademark’.

“An employee named Hannah de Vries working in HR is mentioned on your site from an action group that is quite anti-Airbus. She gave a lecture a while ago for a group of people to promote working for Airbus. The action group took that opportunity to spill their propaganda singling this one employee out. It is quite a burden for Hannah de Vries , since if we google her name and Airbus, it is the first hits”, schreven ze onder meer.

Waarop wij reageerden: “But we would really like to know why you are requesting us this? Is she ashamed of the work she does? Does she not want people to know she works for the arms industry? (…) You refer to the article of the action group as ‘propaganda’, but you do realise that it’s De Vries who’s being paid to make actual propaganda?”

De Vries heeft zichzelf openbaar bekend gemaakt via Facebook. Het enige wat dit artikel doet is de context van haar optreden anders benoemen. Geen “career opportunities” maar werken bij een bedrijf dat wapens maakt. Ze is er dus niet zozeer tegen dat haar naam bekend is, maar dat we zakelijk benoemen wat ze doet.

We hebben het plaatje verwijderd, maar laten de naam van de propagandist Hannah de Vries staan.


Op 29 maart gaat Hannah de Vries namens het wapenbedrijf Airbus op de faculteit Sociale Wetenschappen van de Leidse universiteit een praatje houden over haar werk in human resource management. In het kader van een “CareerCollege” wil ze studenten aan die faculteit gaan voorspiegelen dat Airbus voor hen in de toekomst een aantrekkelijke werkplek zou kunnen zijn. Zo zet de universiteit haar deuren wagenwijd open voor een van de grootste wapenbedrijven ter wereld, die handelt volgens het motto “de ander z’n dood is nu eenmaal ons brood”. Maak bezwaar tegen de propaganda voor wapenbedrijven op de universiteit en stuurt ook een protestmail (zie hieronder).

De Vries is hr-consultant bij Airbus Defence and Space Netherlands, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd aan de Mendelweg 30 in Leiden. Ze studeerde aan de Leidse universiteit, wat blijkbaar de reden vormde om haar als een soort rolmodel te presenteren aan studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen. Het “CareerCollege” op 29 maart is een treffend voorbeeld van de steeds innigere verstrengeling van wetenschap en bedrijfsleven. Naast De Vries komen er die dag ook nog twee anderen reclame maken voor het bedrijf waar ze werken, namelijk Randstad en Philips. Al eerder bleek dat Airbus graag propaganda maakt op universiteiten om zo toekomstig personeel aan zich te binden. Dat was bijvoorbeeld onlangs nog het geval bij de Delftse Bedrijvendagen. Activisten protesteerden toen tegen de samenwerking van de TU Delft met Airbus. In het verleden is al vaker actie gevoerd tegen het wapenbedrijf. Het bedrijf krijgt nu ook van de Leidse universiteit volop de gelegenheid om nieuw personeel te ronselen, en verzwijgt daarbij dat men torenhoge winsten maakt over de ruggen van vluchtelingen en anderen.

Khadaffi

Airbus verkoopt wapens waarmee vluchtoorzaken als oorlog en repressie worden gevoed. En men verdient aan het tegenhouden van vluchtelingen door materieel voor grensbewaking te leveren. De wapen- en veiligheidsindustrie heeft fanatiek en met succes gelobbyd voor de verdere militarisering van de grenzen van Europa. Airbus sleepte daarmee veel contracten binnen. Het bedrijf krijgt het meeste EU-subsidiegeld voor “veiligheidsonderzoek” naar grensbewaking.

Airbus staat bekend als een producent van vliegtuigen. Minder bekend is dat het gaat om het zevende grootste wapenbedrijf ter wereld en het op een na grootste wapenbedrijf van Europa. De Vries komt de Leidse studenten wijsmaken dat haar werk bij Airbus zo interessant is en dat daar boeiende carrièreperspectieven zijn te vinden. Dat het bedrijf omstreden is, gaat ze niet vertellen. Airbus heeft wapens geleverd aan onder andere Libië. In de tijd dat Airbus zichzelf nog EADS noemde, had het bedrijf een handelskantoor in Tripoli dat gesloten moest worden toen westerse troepen gingen optreden tegen de Libische dictator Khadaffi. Zowel de troepen van Khadaffi als de westerse troepen gebruikten toen EADS-wapens. Wat hebben studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen te zoeken bij een dergelijk smerig bedrijf?

Kernwapens

Ook is Airbus betrokken bij het ontwikkelen en verkopen van gevechtsvliegtuigen die worden gebruikt om gebieden in Syrië en Irak te bombarderen. Andere wapens van Airbus zijn ingezet in Afghanistan. Het bedrijf levert militaire helikopters aan Saoedi-Arabië, dat op grote schaal de mensenrechten schendt en oorlogsmisdaden pleegt in Jemen. MBDA, een dochterbedrijf van Airbus, boekt veel winst met de verkoop van raketten aan Qatar en Egypte. Bovendien heeft Airbus leveringscontracten voor grensbewakingssystemen in Roemenië en Saoedi-Arabië.

Het bedrijf is ook actief op de markt van kernwapens. Terwijl velen overal ter wereld al jarenlang pleiten voor het terugdringen en afschaffen van dat wapentuig, gaat Airbus doodleuk door met de promotie, productie en verkoop ervan. Airbus Astrium is de hoofdaannemer voor de ontwikkeling van de nieuwe M51-kernraket voor de Franse marine. Daarnaast is Airbus samen met BAE Systems en Finmeccanica eigenaar van de rakettenproducent MBDA. MBDA ontwikkelde en produceerde de nieuwe ASMPA-kernraket voor de Franse luchtmacht. Airbus is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de productie en het onderhoud van de M45, de huidige kernraket van de Franse marine.

Genoeg redenen dus om bezwaar te maken tegen de propaganda van een spreekster die komt praten over haar bijdrage aan een bedrijf dat dood en verderf zaait. Genoeg redenen ook om kritiek te uiten op de rol die de Leidse universiteit hierbij speelt.

Protesteer ook door een mail te sturen naar: slsfsw@fsw.leidenuniv.nl. Hieronder vind je een voorbeeldbrief. Je kunt natuurlijk ook een eigen versie opsturen.

Emma Zeldenrijk
Harry Westerink

De voorbeeldbrief:

Geachte heer, mevrouw,

Hierbij maak ik er bezwaar tegen dat de Leidse universiteit en in het bijzonder de faculteit Sociale Wetenschappen het wapenbedrijf Airbus volop de gelegenheid biedt om reclame te komen maken en toekomstig personeel te komen ronselen. Dat dreigt op donderdag 29 maart te gebeuren als hr-consultant Hannah de Vries namens Airbus Defence and Space Netherlands komt spreken over haar werk bij dat bedrijf, in het kader van een “CareerCollege”.

Airbus is het zevende grootste wapenbedrijf ter wereld en het op een na grootste wapenbedrijf van Europa. Het bedrijf handelt volgens het motto “de ander z’n dood is nu eenmaal ons brood”. Men levert wapentuig waarmee gebieden in het Midden-Oosten worden gebombardeerd. En men produceert kernraketten en verkoopt materieel voor de verdere militarisering van de Europese buitengrenzen, waardoor vluchtelingen worden tegengehouden die in Europa veiligheid en bescherming willen krijgen. Een dergelijk bedrijf dient op de Leidse universiteit geen podium en geen stem te krijgen.

Ik verzoek u dan ook om de spreekster Hannah de Vries te verwijderen uit het programma van het “CareerCollege” op 29 maart.

Graag ontvang ik een reactie van u op mijn verzoek.

Met vriendelijke groet,