Steun Afriyie in zijn strijd tegen repressie en criminalisering!

Afriyie werd in Gouda keihard aangepakt door de politie.
Afriyie werd in Gouda keihard aangepakt door de politie.

Helaas hebben de aanhoudende pogingen van het Openbaar Ministerie om anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie te stigmatiseren en te criminaliseren, alsnog tot succes geleid. In hoger beroep is Afriyie veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 500 euro en een voorwaardelijke geldboete van 500 euro, nadat hij eerder door de rechtbank was ontslagen van rechtsvervolging. Toenemende repressie blijkt het enige antwoord van de Nederlandse staat te zijn op de maatschappelijk steeds breder gedragen eis om racistische karikaturen van mensen van Afrikaanse herkomst af te schaffen. Afriyie heeft laten weten dat hij de strijd voor een Sinterklaasfeest zonder de Zwarte Piet-figuur onverminderd voortzet. En zoveel andere anti-racisten met hem. Steun hem met een donatie!

Maar liefst negen keer riep Afriyie in paniek: “Ik kan niet meer ademen!”, toen hij door vijf agenten met grof geweld werd opgepakt tijdens de nationale Sinterklaasintocht op 15 november 2014 in Gouda. De agenten pasten de nekklem op hem toe, leken hem te wurgen, werkten hem tegen de grond, gingen op hem zitten, sleepten hem met zijn t-shirt over zijn hoofd weg, en behandelden hem alsof hij een van de gevaarlijkste misdadigers van Nederland was. Een paar dagen eerder had de burgemeester van Gouda hem tijdens een overleg over het aanstaande protest tegen Zwarte Piet nog huichelachtig toevertrouwd dat hij ervan was overtuigd dat Afriyie en zijn mededemonstranten vreedzame bedoelingen hadden. Maar op de dag van de intocht bleken de bedoelingen van de burgemeester en daarmee ook van de politie heel wat minder vreedzaam. De massaal aanwezige agenten pakten via racistische profilering meer dan zestig mensen op en bleken het vooral te hebben voorzien op Afriyie, die door de politie doelbewust apart werd genomen en daarmee werd geïsoleerd van de rest van de arrestanten. Als kartrekker en woordvoerder van de beweging tegen Zwarte Piet kreeg hij de volle laag van politiegeweld over zich heen. Zo probeerde de staat de beweging tegen Zwarte Piet een kopje kleiner te maken.

Institutioneel racisme

Maar dat zal de staat niet lukken, zoals blijkt uit de verklaring die Afriyie inmiddels heeft verspreid: “Veroordeeld! Waarom? Omdat ik mij niet liet wurgen”, zo laat hij weten. “Vrijgesproken van mishandeling van een agent, maar toch moet ik diezelfde agent 500 euro betalen of 10 dagen hechtenis riskeren. Daarnaast een voor twee jaar voorwaardelijke geldboete van 500 euro, als ik tijdens een intocht met racistische Pieten weer opkom voor de rechten van mijn kinderen en alle Nederlandse kinderen voor wie de Sinterklaasperiode een helse belevenis is. Ik snap het niet. Snappen jullie het? Ik wil zo graag in het rechtssysteem blijven geloven, maar hoe leg ik dit uit aan mijn kids en aan de jongeren die ik begeleid? De gevolgen van dit allemaal? Strafblad, geen baan, geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)! Iemand vroeg mij: hoe voel je je? Mijn antwoord: ik ben moe, maar ik geef niet op. Dit is het punt waarop velen het opgeven, maar dit is juist het punt waarop wij door moeten gaan. Ik heb altijd gezegd: als je een strijd voert, moet je ook kunnen incasseren. En daarna jezelf herpakken en doorgaan! Laat de hoofden niet hangen, zet je rug recht, want we gaan door. Opgeven is geen optie. Misschien voor ons, maar niet voor de volgende generatie, zwart, wit en alles ertussenin, die een racismevrij Nederland verdient. Mijn advocaat gaat in cassatie tegen de uitspraak, en ik? Ik ga weer aan het werk voor een racismevrij Nederland, in plaats van ergens in een hoek staan huilen. Dat wil men, maar dat krijgt men niet. Want er is werk aan de winkel.”

Sinds 2011, het jaar dat de hedendaagse beweging tegen Zwarte Piet ontstond, valt de staat op allerlei manieren en met allerlei middelen vooral zwarte activisten aan die zich uitspreken tegen de racistische karikatuur. De staat mishandelt hen, pakt hen op en probeert hen monddood te maken. Dat is institutioneel racisme. Zo’n zestig jaar geleden verwoordde Malcolm X hoe de staat bij de repressie tegen zwarte mensen het perspectief van dader en slachtoffer probeert om te draaien. “Ze vallen de slachtoffers aan, en dan beschuldigt de misdadiger die het slachtoffer aanviel, het slachtoffer ervan hem juist te hebben aangevallen”, aldus Malcolm X in een toespraak indertijd. Datzelfde is nu ook Afriyie overkomen.

Steun Afriyie door geld te doneren op bankrekening NL09 TRIO 0197 9666 91 t.n.v. Nederland Wordt Beter o.v.v. “donatie”.

Harry Westerink