Teken ook de verklaring tegen de gezinsgevangenis in Kamp Zeist

Een bouwkraan achter de muren van Kamp Zeist.
Een bouwkraan achter de muren van Kamp Zeist.

Vorig jaar op 1 oktober werd een tijdelijke gezinsgevangenis geopend in detentiecentrum Soesterberg, ook wel bekend als Kamp Zeist. Sindsdien worden daar gezinnen met kinderen en alleenstaande minderjarigen zonder papieren opgesloten. Begin 2016 wil de staat er een permanente gezinsgevangenis in gebruik nemen. Teken nu ook de verklaring tegen deze kinderbajes.

De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) heeft al jarenlang campagne gevoerd tegen Kamp Zeist en het opsluiten van vluchtelingen en migranten zonder papieren. Toen vorig jaar bekend werd dat er achter de muur van Kamp Zeist een gesloten gezinsvoorziening zou openen, lanceerde de AAGU daar een nieuwe campagne tegen. Naast een verklaring tegen de gevangenis die iedereen kan tekenen, is er komende dinsdag 6 oktober ook een “actiedag” tegen de gezinsgevangenis, “tegen de bedrijven die er aan het werk zijn, en daarna als steun aan de gevangenen achter de muur”. Aansluitend gaat men dan “’s avonds bij het gemeentehuis van Zeist demonstreren omdat de gezinsgevangenis op de agenda staat tijdens de raadsvergadering”.

Het opsluiten van mensen zonder papieren, ook van kinderen, past in het straatje van de staat om hen onder druk te zetten om “mee te werken aan vertrek”, of om hen vast te houden tot ze gedeporteerd kunnen worden. Gezinnen worden dan ’s ochtends vroeg onverwachts “opgehaald” door de vreemdelingenpolitie, en zonder blikken of blozen opgesloten. Dat overkwam bijvoorbeeld Ardita Ramadani, een bezoekster van het Doorbraak-spreekuur De Fabel van de illegaal. Zij werd in augustus dit jaar samen met haar vierjarige dochtertje Nerona naar Kamp Zeist gebracht om te wachten op uitzetting naar Kosovo. Ardita probeerde haar dochter de pijnlijke werkelijkheid van de gevangenis te besparen, maar Nerona had heel goed door wat er aan de hand was. “Ik zei tegen Nerona dat we in een mooi huis sliepen. Maar zij wees naar de hoge hekken. Ze wilde dat ze Pippi Langkous was, dan was ze sterk genoeg om die politiemannen op te sluiten en konden we naar oma.” Gelukkig kwamen Ardita en haar dochter door hun advocaat snel weer vrij, maar ze leven nog steeds in de onzekerheid van een bestaan zonder verblijfsvergunning.

Demonstratie in september.
Demonstratie in september.

In november vorig jaar werd kortstondig de muur van de gevangenis bezet. Bij de bezettingsactie konden AAGU-activisten praten met de gevangenen achter de muur, waaronder kinderen. “We zien een man en een vrouw en twee kinderen. De man daarvan lijkt duidelijk in de war en gebaart dat hij heel veel pillen slikt. Die krijgt hij om rustig te blijven. Hij laat zich af en toe vertalen. Zijn vrouw zegt niets. Als we haar zien, huilt ze. Haar dochter van 12 vertelt dat ze vier jaar in Nederland is en op de middelbare school zat toen vorige week om 6 uur ’s morgens de politie kwam en ze meenam naar deze gevangenis. Zomaar ineens uit het leven gerukt en opgesloten.

De klasgenootjes weten van niets. Ze woonden in Gilze. Ze zat in Tilburg op de middelbare school, in de eerste klas. Nu moet ze terug naar Afghanistan, een land dat ze in haar heel vroege jeugd nog wel gezien zal hebben. Nederlands spreekt ze accentloos. Haar broertje zat ook nog op school. Hij vertelt op een gegeven moment dat hij gedichten heeft van klasgenootjes. Die hebben ze hem gestuurd. Verlegen staat hij daar, durft niks te zeggen, maar tenslotte gaat hij de gedichten opzoeken. Hij komt terug met zeven blaadjes papier in zijn handen, maar durft ze niet voor te lezen.”

In september van dit jaar werd duidelijk dat er een bouwvergunning is afgegeven voor de nieuwe gevangenis. Momenteel bestaat de gevangenis nog uit noodgebouwen. Uit het ooggetuigenverslag van november vorig jaar: “Wat we zien en horen is, zoals we verwacht hadden, allesbehalve humaan en kindvriendelijk. Zes houten gebouwtjes, een soort van huisjes met plat dak, en twee gele gebouwen. Het ene gele gebouw blijkt het gebouw voor ex-ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers, die zijn afgewezen en het land uit moeten) te zijn, het andere is het gebouw waar de bewaking in zit. In het midden: een klein kunststof grasveldje en twee speeltoestellen. De hele gevangenis is neergezet op betonnen platen en omheind met een penitentiair hekwerk. Zes meter hoog, met dwars daarbovenop stroomdraden. Gele bordjes waarschuwen voor die stroom. Camera’s op het hek registreren wat er op het overzichtelijke kale terrein gebeurt.”

De nieuwe gevangenis mag er niet komen, sterker nog, de huidige bajes moet tot de grond toe worden afgebroken. “Kindvriendelijke” opsluiting bestaat niet. Het neerzetten van een paar speeltoestellen, of het “aankleden” van hoge muren met bladermotief, zoals zichtbaar in een AAGU-filmpje, maakt dat niet anders. Kinderen horen niet in de gevangenis te worden gezet omdat ze geen papieren hebben. En volwassenen trouwens ook niet.

Mariët van Bommel

De verklaring luidt:

Op het terrein van detentiecentrum Kamp Zeist bij Soesterberg bevindt zich sinds oktober 2014 een tijdelijke zogenaamde ‘gesloten gezinsvoorziening’. Dit is een gevangenis voor gezinnen en alleenstaande minderjarige vluchtelingen, waar zij met het oog op uitzetting kunnen worden opgesloten.

Begin 2016 moet een nieuwe, permanente locatie, ook binnen de muren van Kamp Zeist, in gebruik genomen worden. De overheid presenteert deze als ‘kindvriendelijk’, maar vermeldt liever niet dat het wel degelijk om een gevangenis gaat, omsloten door hekken binnen vijf meter hoge muren, die weer omringd gaan worden door penitentiair hekwerk met stroomdraad en camerabewaking.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het opsluiten van kinderen grote schade bij hen veroorzaakt. Het opsluiten van vluchtelingengezinnen en -kinderen is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag. Wij, de ondergetekenden, ageren tegen de bouw van de gezinsgevangenis en willen dat:

  • De rijksoverheid afziet van de bouw en het in gebruik nemen van de gezinsgevangenis;
  • De gemeente Zeist de vergunning voor de bouw intrekt;
  • Bouwbedrijf De Vries en Verburg afziet van deze opdracht tot bouw van de gezinsgevangenis.

Wil je ook ondertekenen? Stuur dan een mail naar info@aagu.nl onder vermelding van “ondertekening verklaring tegen bouw ‘gesloten gezinsvoorziening’ Kamp Zeist”.

Van de website van AAGU: “Zet duidelijk in de mail wie of welke organisatie de verklaring ondertekent, en vermeld indien aanwezig de website of Facebookpagina. Een aanvullende motivering voor de ondertekening is ook welkom, deze zullen wij dan op onze website opnemen. Voorts roepen we op deze oproep verder te verspreiden om zo meer organisaties te bereiken en om op jullie website of Facebookpagina te laten weten dat jullie deze verklaring getekend hebben.”