1 juli, Amsterdam: aangifte-actie tegen Zwarte Piet

Actie.
Actie.

Tijdens het Keti koti-festival, dat op 1 juli op het Museumplein in Amsterdam plaatsvindt, kan massaal aangifte worden gedaan tegen de racistische Zwarte Piet-figuur. Daarvoor wordt speciaal een mobiele politiebus ingezet. De organisaties Nederland Wordt Beter, New Urban Collective, Zwarte Piet Niet en Stop BlackFace roepen iedereen op om op 1 juli aangifte te doen tegen het Zwarte Piet-racisme, ook elders in het land.

Aangifte-actie
Woensdag 1 juli
Van 14:00 tot 20:00
Museumplein, Amsterdam

Bij de mobiele politiebus op het Museumplein kun je van de organisatoren van de aangifte-actie een aangifteformulier ontvangen die is voorzien van een aanklacht. Het enige dat je hoeft te doen, is je personalia invullen. Ook moet je je kunnen identificeren, dus neem je id-bewijs mee. Elders in het land kun je op 1 juli bij een politiebureau in de buurt aangifte doen. Het speciale aangifteformulier wordt binnenkort op de website van Nederland Wordt Beter beschikbaar gesteld. Als de officier van justitie geen vervolging instelt, dan zal advocaat Willem Jebbink de mensen die aangifte hebben gedaan gedurende een proces bijstaan. Jebbink heeft met succes vijftig arrestanten bijgestaan die werden opgepakt tijdens de nationale intocht van Sint en Piet in Gouda in 2014.

“De figuur Zwarte Piet is gebaseerd op stereotype weergave van zwarte mensen in de negentiende eeuw”, aldus de oproeptekst voor de actie. “Zijn verschijning refereert direct aan de Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en slavernij, en maakt een beledigende karikatuur van zwarte mensen. Wij zijn van mening dat de slavernij, een misdaad tegen de menselijkheid, niet gebagatelliseerd mag worden omwille van een kinderfeest.”

Aanklacht

De integrale tekst van de aanklacht luidt als volgt: “Ik heb kennis genomen van het volgende:
– Tijdens de Sinterklaasintocht in 2014 in Gouda en andere Nederlandse gemeenten waren in het openbaar personen aanwezig, uitgedost als Zwarte Piet.
– De Nederlandse omroep NTR heeft in de weken voorafgaand aan en op 5 december 2014 televisieprogramma’s uitgezonden waarin personen uitgedost als Zwarte Piet figureerden.
– De volgende bedrijven hebben in de weken voorafgaand aan en op 5 december 2014 in hun vestigingen in Nederland personen in hun winkel aanwezig laten zijn, uitdost als Zwarte Piet, winkelversieringen aangebracht met afbeeldingen en uitbeeldingen van Zwarte Piet en producten verkocht met daarop afbeeldingen van Zwarte Piet: Magazijn De Bijenkorf B.V., V&D B.V., Blokker Holding B.V. (Blokker B.V., Bart Smit B.V., Intertoys Holland B.V. en Xenos B.V.), Hema B.V., Albert Heijn B.V.
– Stichting Sint & Pietengilde heeft onder meer als doelstelling “de kwaliteit van het feest en de gespeelde karakters te waarborgen”. Daaronder begrijpt deze stichting onder andere het waarborgen van het karakter van Zwarte Piet.

De figuur van Zwarte Piet is een stereotype, beledigende, discriminatoire en tot discriminatie aanzettende weergave van zwarte mensen. Mensen van kleur worden daardoor derhalve aangetast in hun belang om niet te worden beledigd en niet te worden gediscrimineerd. Ik acht mij persoonlijk in dit belang aangetast en/of acht hierdoor de openbare orde aangetast. De bij bovengenoemde uitingen van Zwarte Piet betrokken (rechts)personen hebben zich in het openbaar beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras. Verder zetten hun uitingen aan tot discriminatie wegens ras. Tot slot hebben de betrokken (rechts)personen in de uitoefening van hun ambt, beroep of bedrijf andere personen wegens hun ras gediscrimineerd. Om deze reden doe ik aangifte tegen al deze betrokken (rechts)personen wegens overtreding van artikel 137c, artikel 136d en artikel 429quater van het Wetboek van Strafrecht.” Tot zover de aanklacht.

Harry Westerink