Actie.

Actie.

Tijdens het Keti koti-festival, dat op 1 juli op het Museumplein in Amsterdam plaatsvindt, kan massaal aangifte worden gedaan tegen de racistische Zwarte Piet-figuur. Daarvoor wordt speciaal een mobiele politiebus ingezet. De organisaties Nederland Wordt Beter, New Urban Collective, Zwarte Piet Niet en Stop BlackFace roepen iedereen op om op 1 juli aangifte te doen tegen het Zwarte Piet-racisme, ook elders in het land.

Aangifte-actie
Woensdag 1 juli
Van 14:00 tot 20:00
Museumplein, Amsterdam

Bij de mobiele politiebus op het Museumplein kun je van de organisatoren van de aangifte-actie een aangifteformulier ontvangen die is voorzien van een aanklacht. Het enige dat je hoeft te doen, is je personalia invullen. Ook moet je je kunnen identificeren, dus neem je id-bewijs mee. Elders in het land kun je op 1 juli bij een politiebureau in de buurt aangifte doen. Het speciale aangifteformulier wordt binnenkort op de website van Nederland Wordt Beter beschikbaar gesteld. Als de officier van justitie geen vervolging instelt, dan zal advocaat Willem Jebbink de mensen die aangifte hebben gedaan gedurende een proces bijstaan. Jebbink heeft met succes vijftig arrestanten bijgestaan die werden opgepakt tijdens de nationale intocht van Sint en Piet in Gouda in 2014.

“De figuur Zwarte Piet is gebaseerd op stereotype weergave van zwarte mensen in de negentiende eeuw”, aldus de oproeptekst voor de actie. “Zijn verschijning refereert direct aan de Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en slavernij, en maakt een beledigende karikatuur van zwarte mensen. Wij zijn van mening dat de slavernij, een misdaad tegen de menselijkheid, niet gebagatelliseerd mag worden omwille van een kinderfeest.”

Aanklacht

De integrale tekst van de aanklacht luidt als volgt: “Ik heb kennis genomen van het volgende:
– Tijdens de Sinterklaasintocht in 2014 in Gouda en andere Nederlandse gemeenten waren in het openbaar personen aanwezig, uitgedost als Zwarte Piet.
– De Nederlandse omroep NTR heeft in de weken voorafgaand aan en op 5 december 2014 televisieprogramma’s uitgezonden waarin personen uitgedost als Zwarte Piet figureerden.
– De volgende bedrijven hebben in de weken voorafgaand aan en op 5 december 2014 in hun vestigingen in Nederland personen in hun winkel aanwezig laten zijn, uitdost als Zwarte Piet, winkelversieringen aangebracht met afbeeldingen en uitbeeldingen van Zwarte Piet en producten verkocht met daarop afbeeldingen van Zwarte Piet: Magazijn De Bijenkorf B.V., V&D B.V., Blokker Holding B.V. (Blokker B.V., Bart Smit B.V., Intertoys Holland B.V. en Xenos B.V.), Hema B.V., Albert Heijn B.V.
– Stichting Sint & Pietengilde heeft onder meer als doelstelling “de kwaliteit van het feest en de gespeelde karakters te waarborgen”. Daaronder begrijpt deze stichting onder andere het waarborgen van het karakter van Zwarte Piet.

De figuur van Zwarte Piet is een stereotype, beledigende, discriminatoire en tot discriminatie aanzettende weergave van zwarte mensen. Mensen van kleur worden daardoor derhalve aangetast in hun belang om niet te worden beledigd en niet te worden gediscrimineerd. Ik acht mij persoonlijk in dit belang aangetast en/of acht hierdoor de openbare orde aangetast. De bij bovengenoemde uitingen van Zwarte Piet betrokken (rechts)personen hebben zich in het openbaar beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras. Verder zetten hun uitingen aan tot discriminatie wegens ras. Tot slot hebben de betrokken (rechts)personen in de uitoefening van hun ambt, beroep of bedrijf andere personen wegens hun ras gediscrimineerd. Om deze reden doe ik aangifte tegen al deze betrokken (rechts)personen wegens overtreding van artikel 137c, artikel 136d en artikel 429quater van het Wetboek van Strafrecht.” Tot zover de aanklacht.

Harry Westerink


 1. JP Kistemaker # 1 
  3 jaar geleden

  Dan ook graag prinsjesdag verbieden (gouden koets heeft afbeeldingen van kolonisatie en slavernij); Mauritshuis vernietigen (basis van de slavernij en ook hier afbeeldingen die daarnaar verwijzen); Kerken en kathedralen sluiten (zij bekostigden/ondersteunden de kolonies voor hun eigen geloofsverspreiding). Als je dan echt wil, ook meteen alles aanpakken, niet alleen het feest van de kinderen.

 2. Eric # 2 
  3 jaar geleden

  @JP Misschien dat je het als beginnende actievoerder nog wat druistig formuleert (“vernietigen” is wellicht wat overdreven) maar ik zie de richting waarin je denkt wel zitten: aanpakken van onder andere de Gouden Koets, het Mauritshuis en kathedralen. Misschien beginnen met ophangen van bordjes erbij die uitleggen wie er geleden hebben voor de betreffende gebouwen? En de Gouden Koets kunnen we schenken aan een toekomstig groot Slavernij Museum.

  Als je mee wilt doen aan acties tegen meer dan alleen Zwarte Piet ben je van harte welkom.

  Overigens kan het kinderfeest gewoon blijven, als we het blackface deel ervan maar schrappen, toch?

  @alle andere lezers: we hebben al weer een aantal racistische reacties geweigerd. Bespaar jezelf de moeite…

 3. Blackunicron79 # 3 
  3 jaar geleden

  Eric, ik denk dat je JP verkeerd begrijpt, het cynisme druipt van zijn comment af.
  Verder wil ik graag mededelen dat ik het met JP eens ben en dat het de hoogste tijd is dat we gewoon accepteren dat Zwarte Piet een onderdeel van de Nederlandse kindercultuur is en dat je daar van af moet blijven.
  Zwarte Piet is een kindervriend, Sinterklaas is hie nou eenmaal met een schip vol donkere ex slaven aangekomen, ik denk dat we de donkere medelanders eerder onrecht aandoen als we daar over gaan lopen liegen.
  en als TPP/TTIP/TISA doorgaat zijn we straks allemaal toch weer slaven, ongeacht huidskleur.

 4. Eric # 4 
  3 jaar geleden

  Blackunicorn79, grappig dat jij op jouw beurt dan weer niet in de gaten hebt dat mijn reactie eveneens lollig bedoeld is. Maar goed, deze term van jou kende ik nog niet: “kindercultuur”. Het zijn echter niet de kinderen die aan blackface doen, maar de volwassenen. Kinderen worden altijd in een bestaande cultuur geboren, en onder meer via allerlei feesten en rituelen worden hen normen en waarden aangeleerd. Via blackface leren witte (en zwarte!) kinderen dat witten de baas zijn, en dat zwarten gek, vrolijk, atletisch enzo doen/zijn. Het strekt beschavingen tot eer als ze op een gegeven moment inzicht krijgen in hun nare elementen en die juist niet meer “accepteren” en weten aan te passen. Wat is dat toch voor een idee dat veel pro-blackfacers hebben dat je als iets “cultuur” noemt dat je er dan “van af moet blijven”. Dat is door en door conservatief, en een miskenning van de geschiedenis en vooruitgang die feitelijk slechts bestaan door een voortdurende verandering van onze gewoonten en gedragingen.

  Overigens is er veel dieper liggend probleem met je reactie omdat je doet alsof er twee soorten mensen in Nederland leven: “we” en de “donkere medelanders” tegen die “we” geen “onrecht aan moeten doen” en tegen wie “we” niet moeten gaan liegen. De koloniale tijden zijn voorbij, Blackunicorn79, en het wordt tijd dat ook jij “donkere medelanders” als gelijke gaat behandelen, en niet als kinderen waarvan jij beter weet wat goed voor hen is. Ik zou om te beginnen eens goed luisteren naar de argumenten (tegen blackface) en verhalen (over alledaags racisme, zeker in november) die “donkere medelanders” vertellen. En accepteren dat het inderdaad “medelanders” zijn die net zoveel recht hebben om mee te praten en te beslissen over de gang van zaken in Nederland als jij en ik, en sterker nog: die als het om racisme gaat alleen al door hun dagelijkse ervaringen veel en veel beter snappen wat racisme is, en wat er moet veranderen om daarvan structureel verlost te raken.

  Misschien ook goed om je eens te verdiepen in wat slavernij eigenlijk was. Zwarte mensen werden toen letterlijk eigendom van witte mensen beschouwd (door witten), en die konden hen naar believen verkopen, verkrachten, als fokvee gebruiken, dood laten werken, verminken of meteen vermoorden. Witten pakten zwarte kinderen van hun ouders af en verkochten ze, etc, etc. En lees dan nog even de kritieken op TTIP, en dan begrijp je hopelijk dat we het over volkomen andere en onvergelijkbare zaken hebben!

  Overigens gaan we verder geen pro-blackface reacties meer doorlaten, zulke racistische propaganda kan je (helaas) vrijwel overal elders op het internet wel kwijt.

 5. fix # 5 
  3 jaar geleden

  van mij mag dat hele kinderindoctrinatiefeest wel afgeschaft worden, en niet alleen vanwege de smet van racisme en slavernijverleden wat eraan kleeft, en die er toch aan zal blijven kleven ook al haal je zwarte piet eruit, maar ook vanwege die heilige waarmee religie ook zonodig een eigen draai heeft moeten geven aan een van oorsprong paganistisch feest. komaf maken met cultuurelementen die niet meer van deze tijd zijn, gewoon een nieuw kinderfeest maken, en daarbij misschien ook es een keer aan kinderen vragen hoe zij vinden hoe een echt kinderfeest eruit zou moeten zien, zonder indoctrinatie van welke vorm dan ook.

 6. Condor # 6 
  3 jaar geleden

  Een stukje geschiedenis over de Pieten van Sinterklaas.

  http://www.joop.nl/kijk-nou/detail/artikel/23365_wat_nou_traditie_in_1935_was_zwarte_piet_nog_spierwit/

  https://www.youtube.com/watch?v=65ERQNg_Fcc

  Ik ben benieuwd waarom er toen alleen witte Pieten waren. Heeft zwarte Piet pas daarna zijn intrede gedaan was mijn vraag dit is niet het geval.
  Ik ben zeer benieuwd naar de reden waarom er bij de Sinterklaasintocht van 1935 witte Pieten waren. Toeval of speelde er toen iets anders?

  Bij de optocht in 1934 waren het weer allemaal zwarte Pieten namelijk.

  In 1937 waren het ook zwarte Pieten.

  https://www.youtube.com/watch?v=lPyKABrS4do

  In 1920 waren er zwarte Pieten zie foto.

  http://www.dichtbij.nl/eindhoven/regio/artikel/3798194/bijna-100-jaar-sinterklaas-in-eindhoven-fotos.aspx

  Condor

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*