Seebrücke

Seebrücke

“Bijna dagelijks verdrinken er mensen in de Middellandse Zee. Hoewel het aantal mensen dat via deze route naar Europa probeert te komen aanzienlijk is gedaald, neemt het aantal sterfgevallen juist toe. Dat komt doordat de Europese Unie deze vluchtelingen en migranten de rug toekeert. Intussen liggen meerdere ngo-schepen met een vrijwillige bemanning van artsen, verpleegkundigen en reddingswerkers, vast in Malta. Europese regeringen verhinderen hen om mensenlevens te redden. Wij kunnen deze situatie niet accepteren en hebben daarom de beweging Seebrücke/Seabridge opgericht. We zijn een brede beweging van burgers die zich ervoor inzet dat reddingsacties door burgers op zee niet strafbaar zijn. Wij vragen de Europese Unie om een reddingsprogramma voor bootvluchtelingen op te zetten, en om ervoor te zorgen dat er veilige en legale vluchtwegen naar Europa mogelijk zijn. Doe mee en laat je horen!”, aldus de oproep van “Seebrücke – Schafft sichere Häfen“.

Demonstratie
Vrijdag 10 augustus
Vanaf 17:00 uur
De Dam
Amsterdam
Facebook

Peter Storm verwoordde op zijn blog Ravotr enige terechte kritiek op de verdere tekst van de oproep: “Hulde voor de breedte van de solidariteit; de oproep maakt dus nadrukkelijk geen onderscheid tussen mensen die vluchten omdat ze vervolgd zijn en mensen die vluchten omdat ze arm zijn. Niet alles aan de oproep is perfect: die ‘menswaardige herhuisvesting’ klinkt als iets waar overheidsbureacuraten een vervelende draai aan kunnen geven, en is nog geen openlijke erkenning van de vrijheid van migratie, de vrijheid om je woonoord te kiezen. Ook zijn er in de oproep zinsneden te vinden die spreken van de wens om het ‘migratiedebat weer in een humane, pro-Europese en democratische richting te sturen’. Humaan? Graag! Democratisch? Dubieus begrip in dit verband: wat als de meeste mensen in Europa vluchtelingen willen weren? Wijken we voor de meerderheid, ook als die meerderheid onrecht doordrukt? En ‘pro-Europees’? Dat kan alles betekenen. Ook de bouwers aan Fort Europa, het concept van waaruit het weren van vluchtelingen – via prikkeldraad, via het verdrinken van mensen, via deportaties – wordt gefaciliteerd, beschouwen zich veelal als pro-Europees. Ik denk dat we het hele concept ‘Europa’ aan de machthebbers en hun hardvochtige bureaucraten en propagandisten over kunnen laten. De solidariteit waar het om gaat is universeel, niet ‘Europees’ van aard. Maar dit soort dubbelzinnigheden en problemen doen niets wezenlijks af aan de algemene richting van dit protest. Die richting is heel goed. De oproep ademt een geest van humaniteit en solidariteit die krachtige ondersteuning verdient. En niets hoeft actievoerders ervan te weerhouden om op de demonstratie zelf de discussie aan te gaan met mededemonstranten om tot verdere aanscherping in no-border-richting te komen en andere activiteiten in die richting onder de aandacht te brengen.”

Eric Krebbers


 1. luftantenne # 1 
  5 maanden geleden

  hallo eric en peter, eindelijk het voordeel van de twijfel om mee te doen aan een brede oproep om protest te uiten tegen de repressie van vluchtelingen op de middellandse zee. idd dit is juist bij uitstek een kans om mensen te ontmoeten die ook verontwaardigd zijn. het wordt tijd dat ‘activisten’ weer de straat op gaan met demonstranten die andere ideeen hebben. waarom zijn we verontwaardigd? herkennen we dat het ontzeggen van mensenrechten op zee grote gevolgen kan hebben voor iedereen? een drenkeling moet je toch redden? ’zeebrug’ is eind juni ontstaan toen lifeline met 234 mensen aan boord onder erbarmelijke omstandigheden dagen lang op volle zee moest blijven omdat ze in geen europese haven mocht aanleggen. alhoewel meerdere steden en landen aanboden om de mensen van lifeline op te willen vangen hebben enkele europese politici de noodsituatie benut om aan hun eigen machtspolitiek te doen. ze hebben hiermee de internationale mensenrechten met voeten getreden. het gaat lifeline niet om radicaal-linkse praatjes maar het redden van drenkelingen op de middellandse zee en veilige europese havens. alhoewel er talloze initiatieven zijn die spontaan ter plekke aan opvang doen is er nog een brede concencus nodig om verblijfsrecht te regelen en dat is een discussie die tijdens de demonstratie niet aan bod komt. geen mens is illegaal, verblijfsrecht voor iedereen. https://de.wikipedia.org/wiki/Mission_Lifeline

 2. Eric # 2 
  5 maanden geleden

  Beste luftantenne, hoezo “eindelijk het voordeel van de twijfel”? Doorbraak doet heel vaak mee met allerlei acties die niet georganiseerd zijn door radicaal-links, sterker nog: we organiseren zelfs vaak acties samen met vluchtelingengroepen die niet per se links zijn.

  Hoe je over “radicaal-linkse praatjes” schrijft is behoorlijk denigrerend, moet ik zeggen, en je suggereert ook ten onrechte dat er een tegenstelling is tussen radicaal-linkse, revolutionaire stellingname, en het meedoen aan en/of mee-organiseren van bredere acties. Vanuit dat idee maak je jezelf bij voorbaat als revolutionair monddood. Wat ons betreft liggen radicaal-linkse ideologie en praktische strijd juist in elkaars verlengde.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*