Boekcover.

Boekcover.

In het kader van het Studium Generale-programma “Duister verleden” van de Utrechtse universiteit geeft Gloria Wekker op 26 april een lezing onder het motto “Voorbij de witte onschuld”. In haar in 2016 verschenen boek “White innocence” gaat Wekker met een intersectionele analyse nader in op het witte zelfbeeld. Daarbij laat ze zien dat wit privilege en institutioneel racisme structureel deel uitmaken van de Nederlandse samenleving.


Bijeenkomst
Woensdag 26 april
Vanaf 20:15 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
TivoliVredenburg (Hertz-zaal)
Vredenburgkade 11
Utrecht

Uit de oproeptekst: “‘Wij zijn tolerant en niet racistisch.’ Het is een veelgehoorde reactie als er weer eens geklaagd wordt over het afschaffen van Zwarte Piet. Maar het bestaan van racisme in Nederland is moeilijk te ontkennen. Etnische profilering door Nederlandse politieagenten is aan de orde van de dag en ook op de arbeidsmarkt wordt zichtbaar gediscrimineerd. Volgens cultureel antropoloog prof. dr. Gloria Wekker moeten we naar het verleden kijken om de huidige situatie te begrijpen. Welke sporen heeft 400 jaar kolonialisme in onze samenleving nagelaten? Hoe beïnvloedt dat verleden ons huidige gedrag en denken? En kan een groter bewustzijn van die geschiedenis helpen om hedendaags racisme te lijf te gaan?”

Harry WesterinkHet kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*