Nieuwsbrief voor de Leidse regio 1, september 1990

Auteur:


Ontruiming van de bunker in Eindhoven

Na 34 jaar is het doek gevallen voor het gekraakte woon/werkpand de Bunker, aan de Jorislaan in Eindhoven. De laatste 24 jaar vonden er verschillende activiteiten plaats, zoals concerten (gemiddeld100 bezoekers per week), een zeefdrukkerij, oefenruimte, ateliers, informatie-avonden, etc.

Maar nu heeft de Bunker moeten wijken voor het zoveelste luxe appartementen gebouw. Het blijkt zonneklaar dat de gemeente Eindhoven veel liever luxe te dure gebouwen heeft voor mensen met veel geld, dan een bruisend activiteitencentrum van en voor jongeren met weinig geld. De gemeente verkoos dan ook om actief steun te verlenen aan de aannemer bij diens pogingen de krakers uit de Bunker te krijgen, in plaats van actief meehelpen bij het zoeken naar vervangende ruimte voor de Bunker. Hieronder een verslag van de ontruiming:

Niet helemaal regionaal, maar gezien de grote vertegenwoordiging van Invalhoekers, is een verslagje wel op z'n plaats. Toen we aankwamen was er al flink begonnen met het graven van greppels en het barricaderen van de Bunker. Er had een politievoorlichter gebeld om er achter te komen wat we van plan waren (bang voor een herhaling van Groningen natuurlijk!) Die voorlichter had laten doorschemeren dat de ontruiming wel eens op donderdag zou kunnen zijn, zodat wij nog twee dagen hadden om te knutselen. De sfeer was goed, hoewel er niet zo veel mensen waren (stuk of 45) werd er flink gewerkt en 's avonds werd er veganistisch gekookt.

Dinsdagavond werd er vanaf het dak zelfs een spontane vuurspuug-show gegeven. Vanaf het begin werd er de nadruk op gelegd dat de actie vreedzaam en ludiek zou worden. Wat ook gelukt is. De overkill aan ME-ers (zeker 20 busjes plus een hoop paarden) stond behoorlijk voor lul tegenover een kleine groep mensen slechts bewapend met water- en klapper pistooltjes, in verf gedoopt schuimrubber, wat meel en veren. Zelfs de buurvrouw vond het mooi. Met de shovel werd het hek en vervolgens het krottenkamp in de tuin vernield en de bomen die daar zo mooi stonden werden nutteloos om gewalst G.V.D.

De ingehaakte buitenploeg werd met veel meer geweld dan nodig was van het terrein afgesleept Vanaf het dak werden heel wat uniformpjes opgefleurd, met excuses aan de ploegers die in ons enthousiasme ook geraakt zijn. Toen was de dakploeg aan de beurt. Met de hoogwerker hesen ze een container op het dak waarmee ook de dakploeg afgevoerd werd. Zelfs het waterkanon werd nog even ingezet om het kampvuur uit te spuiten. Het kostte ze nog 4 uur om de binnenploeg te vinden, de barricades binnen werden steeds verplaatst, maar om een uur of 1 was het toch afgelopen met de Bunker. In een demonstratieve optocht liepen we naar het stadhuis, maar het gesprek met de wethouders leverde natuurlijk niks op.

Er werd gezegd dat wij geen bestaande cultuur zijn en daardoor niet in aanmerking komen voor een nieuw onderkomen. Oh ja, de explosieven opruimingsdienst was er ook. Misschien wel voor de klappertjes en de gekleurde rookbommetjes.

Al met al is de ontruiming volgens onze spelregels verlopen (zie onder), zonder aanhoudingen, zonder geweld van onze kant en op een gekneusde vinger en wat blauwe plekken na zonder gewonde.

Kraken gaat door !

Orde versus verandering

Het Grote Bunker-ontruimingsspel

Aangezien geweld zinloos is en wij ons niet wensen te verlagen tot het gebruik van geweld, willen we dus ook niet dat er geweld tegen ons gebruikt zal worden. Daarom enkele belangrijke spelregels:

Veel plezier en tot bij de volgende ontruiming

Terug