Nieuwsbrief voor de Leidse regio 2, oktober 1990

Auteur:


De honger-hoeft-niet-week

Van 9 tot en met 16 oktober vindt de landelijke jaarlijkse actieweek "Honger hoeft niet" plaats. Honger hoeft niet is een samenwerkingsverband van 40 organisaties. Deelnemers zijn onder andere de NIO-vereniging (vereniging voor een nieuw internationaal ontwikkelingsbeleid), de NOVIB, de landelijke vereniging van wereldwinkels en vereniging milieudefensie.

De bedoeling van de actieweek die in 1985 voor het eerst werd georganiseerd, is om door middel van acties, manifestaties en dergelijke aan te geven dat honger en armoede in de zogenaamde Derde Wereld geen onvermijdelijke natuurrampen zijn, maar rechtstreekse gevolgen van de onrechtvaardige en uitbuitende verhoudingen tussen Noord en Zuid, tussen de rijke en de arme landen.

In de actieweek van 1990 staat de schuldencrisis in de zogenaamde derde wereld centraal. Geen eenvoudig onderwerp, maar zo ontzettend belangrijk dat het tijd wordt dat er een massale campagne tegen gevoerd gaat; worden. De schuldenlast van arme landen (nu ongeveer 1300 miljard dollar) groeit ieder jaar en daarmee ook de geldstroom van Zuid naar Noord. Dus; van de arme naar de rijke landen in plaats van andersom. Met als gevolg dat de rijke landen rijker worden en de arme landen... inderdaad.

Volgens Unicef sterven per dag 1300 kinderen als gevolg van de schuldencrisis. Schuldenlanden moeten snoeien op hun uitgaven voor voedsel en gezondheidszorg. De "aanpassingsprogramma's" van het IMF en de Wereldbank zorgen ervoor dat die landen onder de duim worden gehouden. Alleen grote prestige plannen zoals het bouwen van stuwdammen en kerncentrales worden met het geleende geld gefinancierd.

En verder kopen Derde Wereld-landen wapens, wapens en wapens.... Wapens die in het westen worden afgedankt en op de tweedehands wapenmarkt in de Derde Wereld worden gedumpt.

Allemaal redenen om ook in de Leidse regio aandacht te besteden aan de "Honger hoeft niet" week. De wereldwinkel Leiden zal van 9 tot en met 16 oktober tijdens de openingstijden van de winkel doorlopende video's vertonen over de schuldencrisis. Ook is daar volop informatie materiaal beschikbaar. En... als je nog meer wilt weten, dan kun je altijd boekhandel Manifest binnenstappen.

Tot slot; de wereldwinkels in de regio zijn bezig met het voorbereiden van een schuldenkrant. Deze krant zal in het kader van de "Honger Hoeft Niet" week regionaal verspreid worden. Een bijdrage aan deze krant, of een andere vorm van actie rond de schuldenproblematiek, is altijd welkom. Dus verzin ook eens wat!

Terug