Nieuwsbrief voor de Leidse regio 3, november 1990

Auteur:


Verslag anti-McDonald's maand

In de maand september besloten een aantal mensen uit Leiden en omgeving een campagne te starten die als doel zou moeten hebben: "het bekender maken van de negatieve kanten van McDonald's". Veel mensen eten wel eens wat bij McDonald's maar zijn weinig of niet bekend met het onverantwoordelijke beleid dat dit bedrijf voert. Dat wilden wij graag veranderen, vandaar dat wij de maand oktober bombardeerden tot anti-McDonald's maand. Een verslag.

Op zaterdag 6 oktober werd er door een aantal actievoerders pamfletten uitgedeeld aan het winkelend publiek. Dit gebeurde in het centrum van Leiden. De pamfletten waren op voordeelbonnen van McDonald's gelijkende papiertjes. Op de 'voordeelbon' was vermeld dat er bij aankoop van een broodje regenwoud/uitbuiting e.d. een gratis frisdrank kon worden verkregen in het McDonald's filiaal aan de Beestenmarkt. Op de achterkant van het pamflet stonden een aantal negatieve facetten van McDonald's opgesomd. Hoewel er op het pamflet duidelijk gesproken werd van McDollars bleken toch enkele burgers naar McDonald's te zijn gegaan, in de waan een gratis drankje te krijgen.

Op zaterdag 13 oktober werd er door zo'n 10 mensen geprotesteerd tegen het beleid van McDonald's en andere fastfoodketens. Enkele van deze mensen waren verkleed als boom en hadden bordjes om met "help". Dit was voor de ingang van de McDonald's aan de Beestenmarkt. Verder stonden er wat mensen met spandoeken en er werden folders uitgedeeld. Na ongeveer een kwartier kwamen er enkele werknemers van McDonald's naar buiten met de bekende pro-McDonald's folder: "McDonald's en het milieu, een prima stel". Dit was ook de kop boven onze folder. Er ontstond een spannende wedstrijd folder-uitdelen die eindigde in een gelijkspel. Het publiek reageerde tamelijk positief. Het McDonald's personeel reageerde wat lacherig op ons.

Op dinsdag 16 oktober hadden wij een blokkade van het McDonald's filiaal in ons hoofd. Het liep echter wat anders dan we van tevoren hadden gepland.

Rond 11.00 uur trok een bonte stoet de binnenstad in, op weg naar de vraatzuchtige hamburgergigant. Voor de McDonald's stonden al 4 mensen met een spandoek. Direct bij de aankomst van de actievoerders, stelde de bewakingsdienst van McDonald's zich uiterst agressief op, daarbij geholpen door een aantal heren die uit het niets opdoken maar elkaar zeer goed schenen te kennen. Meteen werd een vrouw aan haar nek beetgepakt, op de grond gegooid, en bedreigd. Er werd een houten bord van de actievoerders afgepakt, door midden gebroken waarna we met de steel werden bedreigd. Hierna bleef het, op wat dreigementen van de bewakingslui na, relatief rustig.

Na ongeveer een kwartiertje arriveerde arm der wet. Enig geduw en getrek volgde omdat ze persé in de McDonald's met de bedrijfsleiding wilden overleggen. Hierna arriveerde er een politiemannetje met kennelijk meer bevoegdheden. Hij wilde de woordvoerder van de actiemensen spreken en gaf hem 2 keuzes: weggaan of weggaan (maar dan ergens anders demonstreren). Dit ontkrachtigt het gegeven dat de actiemensen later zijn aangehouden op het houden van een verboden demonstratie. Toen de actievoerders inhaakten en dus niet weggingen kwamen er zo'n 25 potige politiemannen en -vrouwen de hoek om die een aanvang maakten de blokkade te breken. Op bevel begon de politie toen met het meppen slepen, schoppen en trekken.

Maar ja, zo zei politiewoordvoerder Graveland in de pers: "Ik geef het je te doen om mensen, die arm in arm staan ingehaakt, uit elkaar te halen". Na flink wat gehak was er dan een doorgang in de blokkade. Op dit moment waren er al zo'n 10 actievoerders gearresteerd. De rest was al aardig verspreid.. Maar nog steeds werd er geslagen en geschopt. Door zowel politie, als door burgers. De overgebleven actievoerders hergroepeerden zich en werden tussen de politie richting bureau geleid. Elke beweging richting een zijstraat werd bestraft met een lange lat in je nek. En zo belandden de actievoerders op de luchtplaats van het politiebureau.

Op zaterdag 20 oktober hebben zo'n 10 mensen folders uitgedeeld in het centrum van Leiden. Het was duidelijk dat het publiek meer geïnteresseerd was, natuurlijk door de publiciteit rond de blokkade. En het publiek was duidelijk ook positiever als de vorige keren.

Op zaterdag 27 oktober trokken zo'n 10 mensen met bakfiets richting het centrum van Leiden. Daar werden onder een optreden van het duo Leuk & Co folders uitgedeeld met betrekking op McDonald's. Ook nu weer een hoop positieve reacties.

Wat vinden we nu zelf van de anti-McDonald's maand ? Ikzelf, één van de actievoerders, heb het mezelf nog niet zo afgevraagd. Dit komt ook omdat het allemaal nog bezig is. De politie moet zich nog verantwoorden aan de politiek. De pers schrijft nog over ons en we zijn druk bezig met klachtenrapporten naar aanleiding van het gebeuren op de zestiende oktober. Verder houdt het natuurlijk niet op, nu de maand november om is. Op vrijdag 2 november is er namelijk een symposium met als thema: "de werving en selectie van allochtonen". Hier zal de chef personeelszaken van McDonald's Nederland komen spreken. Hier zullen wij natuurlijk aanwezig zijn.

Wil je alles over de McDonald's acties in Leiden netjes geordend hebben dan is er nu de anti-McDonald's knipselmap. Hierin staan de verslagen van de acties, klachten over 16 oktober, persverklaringen, pamfletten, krantenknipsels. foto's en de raadsvragen die er zullen worden gesteld door iemand van GroenLinks naar aanleiding van het politie-optreden.

Het laatste nieuws

Maandagavond 29 oktober is er door de commissie algemene bestuursaangelegenheden gesproken over de ongeregeldheden van 16 oktober. Een woordvoerder van de anti-McDonald's mensen en de hoofdcommissaris van politie konden hun zegje doen. Raadsleden konden hen hierna vragen stellen indien zij hier de behoefte toe hadden.

De woordvoerder van de anti-McDonald's mensen begon met een reactie op het politierapport dat deze week verscheen. In dit rapport komt naar voren dat de politie zou zijn begonnen net optreden toen omstanders de activisten aanvielen. Volgens de activisten is dit onzin. Omstanders zouden pas hebben meegeholpen met slaan toen de politie begonnen was. Verder werd het afzetten van ex-arrestanten op de stations de Vink en Lammenschans door de politie verklaard als zijnde een voorzorgsmaatregel uit angst voor nieuwe rellen, maar ook als een soort service. Dit werd door de activisten als belachelijk afgedaan.

Vervolgens werden er door enkele raadsleden nog vragen gesteld als: "Hadden jullie toestemming voor de blokkade?" en "Is er van tevoren net de politie gesproken?" Dit stelde voor de activisten ook niet veel voor. Tenslotte werd door de burgemeester het politie-optreden voor 100 procent verdedigd. Enkele raadsleden hadden nog wel enkele kanttekeningen hij het politieoptreden maar "de activisten wisten natuurlijk dat het uit de hand zou kunnen lopen".

Al met al een bloody boring avondje met vervelend geouwehoer en weinig resultaat. Hoewel... de pers wilde nog wel wat positiefs over ons schrijven. Afwachten dus maar....

Terug