Nieuwsbrief voor de Leidse regio 4, december 1990

Auteur: Harry Westerink


Gemeente Leiden werkt weer eens tegen bij de strijd tegen racisme

De expositie "Kunst tegen racisme" van de Boycot Outspan Actie (BOA) kan volgens de gemeente Leiden opnieuw niet in het Waaggebouw ondergebracht worden.

Begin vorig jaar besloot wethouder Kuijers deze ruimte niet meer beschikbaar te stellen. Ook in 1991 wil de BOA gebruik maken van de Waag. De gemeente is op dit moment opnieuw volop bezig de strijd tegen racisme te dwarsbomen. Opnieuw dreigt de BOA genoegen te moeten nemen met de expositieruimte van De Burcht. Gebleken is dat die ruimte veel en veel minder bezoekers trekt dan de Waag. Begrijpelijk, want de Waag ligt in het hart van het winkelgebied van Leiden. Naast V&D bijvoorbeeld. Dus wat is nu logischer voor een gemeente met een uitgesproken anti-racistisch beleid dan de Waag te laten gebruiken voor kunst tegen racisme?

Maar nee, zo makkelijk lijkt dat bij de gemeente niet te gaan. De Waag heeft een nieuwe bestemming gekregen, wat inhoudt dat de expositiemogelijkheid voor derden komt te vervallen, blijkbaar. Voortaan wordt de Waag alleen nog gebruikt voor tentoonstellingen van moderne kunst, zo mogen we in het Leidsch Dagblad van 27 november lezen. Volgens het college van B&W past de BOA-expositie niet in de nieuwe programmering. Uiteraard een uiterst lachwekkend besluit, want diezelfde expositie bevat (vrijwel) uitsluitend moderne kunst! Maar ja, als het over racisme gaat, dan is het ineens niet modern of niet kunstzinnig genoeg. Al met al een zeer vreemde gang van zaken. Eens te meer blijkt de gemeente Leiden, als het erop aankomt, geen enkele rekening te houden met organisaties als de BOA. Een organisatie die al jaren strijdt tegen apartheid daar en racisme hier. Een organisatie waarop je als gemeente trots mag zijn en die je niet als een baksteen laat vallen.

Terug