De Peueraar 6, februari 1991

Auteur: Harry Westerink


(boekrecensie)

Is een vrouw een mens?

Dit boek bevat citaten en hele mooie tekeningen. De citaten zijn afkomstig uit de bijbel, de koran, en allerlei tijdschriften en reclames. De schrijfster is van rooms-rode afkomst en weet op een briljante manier citaten te ordenen, zodat er een beeld ontstaat dat precies de vrouw-onvriendelijke kern van het katholicisme, de islam en de moderne wereld blootlegt. De citaten spreken voor zichzelf en zullen hopelijk veel discussies los maken. Geen boek dat je "even" doorleest. Wat dacht je van:

"in de heks werd het anti-beeld van de Madonna vervolgd en gedood."

"Wat in vrouwen zo irriterend is, is hun aanspraak op verstand."

"Een vrouw is de mooiste uitvinding na de auto."

"Het uiteindelijke doel van de lesbische beweging kan nooit alleen de bevrijding van individuele potten zijn, maar is de bevrijding van (homo)seksuele gevoelens in iedereen."

"Vrouwelijke schoonheid wordt over de hele wereld hoe langer hoe meer naar één norm gemeten: een norm die opvallend Westers, wit en welgesteld is - de fantasie van het goede leven vol mooie mensen spreekt tot de verbeelding van een groot deel van de wereld."

"Door de jaren heen kan ik mij niet herinneren ooit één vrouw ontmoet te hebben die echt tevreden was over haar eigen lichaam.

"Zwarte vrouwen in Zuid-Afrika worden op drie manieren onderdrukt: als vrouw, als zwarte, en als arbeidster."

"Oorlog geeft mannen een volmaakt psychologisch alibi om hun verachting voor vrouwen te uiten."

Ik zou zeggen: discussieren maar... Want "feministe mag men mij noemen, dat ben ik 24 uur per dag, zeven dagen in de week."

Is een vrouw een mens?, Toos Koedam. Uitgeverij: An Dekker, 49,50.

Terug