De Peueraar 8, april 1991

Auteur:


Leiden actief

Een aantal mensen in Leiden is er achter gekomen hoe je met verf het creatieve met het nuttige kunt verenigen. sinds een paar weken worden regelmatig diverse doelen voorzien van een nieuwe laklaag. Zo is de gevel van de plaatselijke bontzaak inmiddels al drie keer in de rode verf gezet. Een taxi die CDA-fractieleider Brinkman een tijdje geleden ophaalde (dat was tenminste de bedoeling) voor een provinciale verkiezingsbijeenkomst werd besmeurd met witte verf.

Hier volgt een gedeelte uit een verklaring die we binnenkregen:

"Naast de eenmalige Brinkman taxi-actie hebben wij een aantal doelen die wij vaker bezoeken, zoals: de bontwinkel, de enige McDonald's in Leiden en het Stadhuis. Dat deze andere (in totaal 9 tot nu toe) acties niet in de reguliere pers zijn verschenen is voor ons geen raadsel. De politie zal dit soort acties niet snel doorgeven aan de pers omdat publicatie aanmoediging inhoudt. In de toekomst zullen we zeker doorgaan en we hopen dat dit voorbeeld gevolgd zal worden in het land en een continuïteit aan verfbomacties op zal leveren.

Solidair met politieke gevangenen, Hafenstrasse, en alle anarchistische, anti-imperialistische strijders. Internationale solidariteit!

De Geuzen."

Beste Leidse Geuzen, helaas waren wij afhankelijk van de minimale berichtgeving in de reguliere pers en de NN om van jullie acties te berichten. De Peueraar staat altijd open voor persverklaringen en zal het niet snel wagen daarin te knippen. Verder lijkt ons een discussie over de effectiviteit van een continue stroom van verfbomacties interessant. Groetjes en succes, de redactie.


De betreffende berichten uit de reguliere pers:

Verfbom

Afgelopen maandagavond is de taxi, waarmee de heer Brinkman naar de bijeenkomst van het CDA ging, beklad. Dezelfde avond waren enige demonstranten ter plekke om te demonstreren tegen de medeplichtigheid van het CDA aan de oplossing van het conflict in de Golf. Deze oplossing kostte aan waarschijnlijk meer dan 150.000 mensen het leven, een vorm van genocide. Voor een economisch-politieke machtsinvloed van de VS bleek het voor deze partij weer eens de moeite waard de C van christelijk overboord te zetten, en zich als de marionetten van een vreemde mogendheid te gedragen. Tegen deze evangelie-verkrachtende politiek hebben deze demonstranten geprotesteerd, met de kladderaar hadden zij niets te maken.

Een van de initiatiefnemers, Ton de Kruyf, J. Catslaan 75, Leiden


Bontzaak beklad met rode verf

LEIDEN - De pui van een bontzaak aan de Breestraat is gisterochtend voor de derde keer met rode verf besmeurd. De 76-jarige eigenaar van de zaak heeft aangifte gedaan. Eerder werd de zaak afgelopen vrijdag en in de nacht van zondag op maandag al in de rode verf gezet.


Bontwinkel opnieuw beklad

LEIDEN - De pui van een bont-winkel aan de Breestraat is gisteravond rond negen uur opnieuw met verfbommetjes bekogeld. Dat gebeurde voor de vierde keer binnen een paar dagen. De eigenaar van de zaak is gisteren opgebeld. Hem werd anoniem meegedeeld "dat ze er mee door zouden gaan". De eigenaar en de Leidse politie nemen de zaak hoog op. Het toezicht op de zaak wordt verhoogd, zowel van politie als van particuliere zijde.

Terug