De Peueraar 9, mei 1991

Auteur: Act Up! Amsterdam


Act Up!

Act Up! Amsterdam wil jullie aandacht vragen voor de internationale boycot van Marlboro sigaretten. De boycot is gestart door ACT UP! Washington uit protest tegen de financiële steun van Marlboro producent Philip Morris inc. aan senator Jesse Helms.

Jesse Helms is een van de meest conservatieve leden van de Amerikaanse senaat voor de Republikeinse partij waar hij als spreekbuis van fundamentalistisch Amerika een invloed positie bekleedt. Regelmatig gaat hij tekeer tegen vrouwenstrijd, homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en zwarte mensen. Helms wil scheiding van zwarte en witte leerlingen; vindt dat AIDS een straf van God is; dat mensen met HIV/AIDS in quarantaine moeten; wil een verplichte AIDS-test voor iedereen; is tegen abortus; tegen seksuele voorlichting op scholen; tegen verkrijgbaarheid van condooms, schone spuiten; is verantwoordelijk voor het wettelijk verplicht testen op HIV van immigranten en voor het beleid dat mensen met HIV/AIDS de toegang tot de VS weigert (dit wordt afgeschaft); heeft censuurcampagnes gevoerd en een wet laten aannemen die de overheid verbiedt subsidie te geven aan kunsttentoonstellingen met (homo)erotische afbeeldingen; is tegen de besteding van overheidsgeld aan AIDS-preventie die homoseksualiteit positief benadert; is uitgesproken tegenstander van het besteden van overheidsgeld aan AIDS-research waar we in Nederland grotendeels afhankelijk van zijn. Door Jesse Helms te financieren is Philip Morris inc. ook verantwoordelijk voor de schending van de mensenrechten en blokkeert ze mede een beter beleid voor de strijd tegen de AIDS-crisis.

De boycot is inmiddels overgenomen door groepen in de VS, Zweden, Duitsland en Engeland, door studentenvakbonden, universiteiten, kunstenaars, homo/lesbische groepen en AIDS-organisaties. Het aantal organisaties dat de boycot actief ondersteunt wordt iedere week groter, mede omdat Philip Morris Inc. heeft aangekondigd Jesse Helms ook in de toekomst te blijven ondersteunen. De boycot, gaat door tot Philip Morris zich openlijk van Helms distantieert.

Philip Morris: Marlboro, West, L en M, Philip Morris, Chesterfield, Runner, Merit, Raffles, Murath, Benson & Hedges, Galaxy, Cambridge, Parliament, Virginia Slims, Alpine, Lark.

Kraft-producten: sauzen en dergelijke, Maxwell koffie, koffie-Hag.

Jacobs suchard producten: Toblerone, Milka, Lila Pause.

Van Houten Chocolade: Cote d'Or

Terug