De Peueraar 9, mei 1991

Auteur: Harry Westerink


Aanbieding petitie klimaatverbond

Maandag 22 april heeft een groot aantal Leidse milieu-, Derde Wereld-, en politieke organisaties aan burgemeester Goekoop een petitie overhandigd met het verzoek om op 5 juni (wereld milieudag) toe te treden tot het "Klimaatverbond tot behoud van de aard-atmosfeer". Staand naast een grote opgeblazen wereldbol van 3 meter doorsnee ("Die is van pvc", werd er hier en daar gefluisterd ...) nam "onze" burgervader breed grijnzend het verzoek in ontvangst.

Het klimaatverbond is een initiatief van de Coica-Indianen in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. In het klimaatverbond werken inheemse volken uit het Amazone-gebied samen met gemeenten in West-Europa (een soort alternatieve stedenband, dus). Als eerste gemeente heeft de gemeente Frankfurt in Groot-Duitsland (heet dat zo, tegenwoordig?) vorig jaar het verbond ondertekend. Inmiddels hebben onder andere Berlijn, Hannover, Salzburg en Trento het bondgenootschap versterkt. In Nederland treden de gemeenten Heerjansdam, Den Haag en Schiedam al toe. In totaal overwegen op dit moment 134 Nederlandse gemeenten toetreding tot het bondgenootschap.

In het verbond beloven de inheemse volken alles te doen wat in hun vermogen ligt om het regenwoud te redden. De toegetreden gemeenten zeggen toe de effecten van het broeikaseffect tegen te gaan door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De nadruk ligt op de uitstoot van koolstofdioxide (C02), die in het jaar 2010 per hoofd van de bevolking gehalveerd zou moeten worden. Daarnaast zeggen de aangesloten gemeenten toe de belangen van Indianen-volken in het Amazone-gebied te ondersteunen. In de praktijk betekent dit de bescherming van het tropisch regenwoud door het gebruik van tropisch hardhout in de gemeente te stoppen. De gemeente Leiden heeft hiertoe in de bouwverordening al een principe-verbod opgenomen.

De volgende organisaties hebben de petitie aan de gemeente Leiden ondertekend: De Invalshoek, MilieuDefensie Leiden, Milieuwerkgroep GroenLinks, Milieuwerkgroep van de Ekklesia, Stichting Duinbehoud, Wereldwinkel Leiden, Kringloopproject Leiden, boekhandel Manifest en milieuwinkel De Hoorn.

Vol verwachting klopt nu ons hart bij de gedachte aan "onze" godfather en goedheiligman Cees G., die in plaats van in een dure slee rond te zoeven voortaan op z'n fietsje door regen, storm en bliksem in de polder zal zwoegen...

Terug