De Peueraar 9, mei 1991

Auteur: Harry Westerink


WereldWinkel en politie: touwtrekken om een pand?

Op een redelijk zonnige aprildag pak je nietsvermoedend het Leidsch Dagblad en lees je met stijgende woede en verbijstering het volgende:

"De Leidse politie wil gaan opereren vanuit zes wijkposten in de stad. Naast het bureau aan de Langegracht zouden er politiebureautjes moeten komen in of bij de winkelcentra Kopermolen, Stevensbloem en Bevrijdingsplein en aan de Bernhardkade. Op twee plekken in de binnenstad moeten posten komen. Gedacht wordt aan vestiging in de brugwachtershuisjes bij de Haven, het pand van de parkeerpolitie aan de Zonneveldstraat en het pand van de WereldWinkel aan de Steenstraat. Op die manier woont iedereen in Leiden niet verder dan een kilometer van de dichtstbijzijnde politiepost."

Ja, hé, zijn ze nou helemaal door de ratten bezeken?! Allereerst is er natuurlijk de ergernis over het zich steeds meer uitdijende politie-apparaat. De activiteiten van de politie beperken zich hoe langer hoe minder tot de "gewone" criminaliteit. Politiek actieven, actievoerders "genieten" steeds vaker de belangstelling van politie en justitie. Dit is een landelijke en zelfs internationale trend. In het kader van de Europese eenwording worden allerlei politiediensten meer en meer op elkaar afgestemd, onder andere om het "internationale terrorisme" (dat in de meeste gevallen de moderne variant, het moderne schrikbeeld is van de duivel met hoorntjes van vroeger) effectief te kunnen bestrijden. Als je dat in je achterhoofd houdt, wat is het dan leuk, hè, zo'n politie op een kilometer afstand van je eigen huis... Ach, eigen schuld, moet je ook maar een brave burger worden!

Ten tweede die zogenaamde vestiging aan de Steenstraat. Goh, laat er in het betreffende pand nou een WereldWinkel zitten. Goh, en laten de mensen van de WereldWinkel nou helemaal niets hebben gehoord van wilde plannen om dat pand te gaan annexeren. Goh, laat de WereldWinkel nou dat nieuws pas uit de krant hebben moeten vernemen. Het staat er zo aantrekkelijk: "Gedacht wordt aan..."! Nou, de WereldWinkeliers denken ook, en ze denken er voorlopig niet weg te gaan uit hun pand. Zijn ze nou helemaal betoeterd! Officieel is de WereldWinkel (op het moment van typen) nog steeds niet op de hoogte gebracht van deze supermarktplannen van zes politiefilialen. Dat zou wel zo aardig zijn geweest, niet? De mensen van de WereldWinkel zijn niet van plan om hun pand zomaar te verlaten. Eerst willen we wel eens weten hoe vergevorderd dergelijke plannen zijn; en met wat voor aanbod van vervangende winkelruimte de politie bij ons binnenkort op de stoep zal staan. Wij dromen al van een groots pand in de Breestraat of de Haarlemmerstraat...

Terug