De Peueraar 9, mei 1991

Auteur: Harry Westerink


De nacht van Juigalpa

In de nacht van 8 op 9 mei wordt evenals voorgaande jaren weer een voettocht tussen Leiden en Den Haag gehouden, genaamd "De nacht van Juigalpa". Deze wandeltocht is georganiseerd door de mensen van de stedenbanden die Den Haag en Leiden zijn aangegaan met de stad Juigalpa in Nicaragua. Hiermee wil men op een sportieve manier aandacht vragen voor het leven van de mensen in Juigalpa.

In tegenstelling tot andere jaren wordt er dit keer gestart in Leiden (vanaf het Stadhuisplein) en Den Haag (vanuit de Haagse Hogeschool, Koninginnegracht 10). Er wordt verzameld vanaf 23.00 uur en de start op 8 mei is om 24.00 uur (dus de start is ook op 9 mei...) precies.

De route is iets korter dan vorige jaren, namelijk 20 kilometer. Niettemin blijft het raadzaam om goeie schoenen aan te trekken en je ook op andere manieren goed voor te bereiden op de nacht. De eindmanifestatie vindt plaats in een grote feesttent. Vanaf 6.00 uur 's morgens rijden er bussen terug die de deelnemers gratis terugbrengen naar het beginpunt. Uiteraard is het ook mogelijk terug te lopen.

Waarom een wandeltocht? De tocht is bedoeld als een soort avontuurlijke en sportieve daad van solidariteit met Nicaragua. De traditie om belangrijke gebeurtenissen in de vorm van een wandeltocht te herdenken, stamt, in Nicaragua, eigenlijk uit de laatste dagen van het bewind van dictator Anastasio Somoza. In juni 1979 dreigde er in de hoofdstad Managua een bloedbad, toen de luchtmacht van Somoza enkele stadswijken wilde bombarderen. De Sandinisten besloten in het diepste geheim tot een nachtelijke evacuatie. Het werd een zware voettocht van 26 kilometer door velden, bossen en heuvelachtig gebied. Sinds de bevrijding van Nicaragua wordt deze "Repliege" jaarlijks door tienduizenden mensen opnieuw gelopen. In Juigalpa wordt jaarlijks met een vergelijkbare mars de aanslag herdacht die de contra's in 1985 uitvoerden. Bij het nabij gelegen dorpje Cuapa kwamen toen 56 mensen om.

Den Haag en Leiden hebben al enige jaren een stedenband met Juigalpa. Den Haag steunt sinds 1984 de verbetering van de drinkwatervoorziening in de zusterstad en Leiden richt zich op de gezondheidszorg en het onderwijs.

Terug