De Peueraar 9, mei 1991

Auteur: Eric Krebbers


Flirten in de lente

Een zonnige, maar nogal frisse zaterdag in Amsterdam. Ik liep mee, die 20e april, in de demonstratie tegen clause 25. Dat is een Engels wetsvoorstel dat mannen die elkaar versieren of kussen strafbaar stelt. Maar ook bijvoorbeeld seks hebben als er nog iemand anders in het huis is, enzovoorts.

Het was een demonstratie met een goede uitstraling: heel veel verschillende mensen. De bontheid van de stoet maakte het de toeschouwers duidelijk dat we staan voor vrijheid, tolerantie en plezier. Er werd gelachen, muziek en toneel gespeeld en er waren verkleedpartijen. De route voerde langs vele pisbakken. Een rijtje rennende Bobbies trachtte eenieder die te dicht bij elkaar liep te scheiden, en 1 boosdoener werd zelfs opgebracht bij de plaatselijke lange arm.

Later hoorde ik schattingen van zo'n 3.500 deelnemers, via, via. De kranten zwegen namelijk als het graf. Wel positief was het dat een behoorlijk deel van de mensen hetero was (of zich geen homo wilde noemen). Men had door dat deze wet geen incidentje in een ander land is, maar een onderdeel van een campagne tegen de keuzevrijheid van iedereen.

Na afloop werd in het COC door een aantal sprekers gewezen op het verband met de Europese eenwording. En een vrouw uit Londen zei: "We also thought: it will never happen to us."

Terug