De Peueraar 10, juni 1991

Auteur:


Heksennacht

Hieronder een persoonlijk verslag van een heksje uit Den Haag die meegedaan heeft aan Heksennacht op 19 mei. De Heksennacht in Den Haag was georganiseerd door vrouwen uit Den Haag en Leiden.

Zes weken brainstormen, praten, schrijven, schilderen, plakken, lachen en ruzie-maken zijn er aan de Heksennacht voorafgegaan. Terwijl zo'n 80 heksen zich verzamelden in het koffiehuis van de Blauwe Aanslag werden de laatste spandoeken afgewerkt, werd er koffie gedronken en werden pamfletten rondgedeeld. Met een korte beschrijving over je rechten wanneer de politie besluit tot arrestaties. De mannen van de Haagse Courant stonden buiten te wachten tot de heksen zouden uitvliegen, de vrouwen van Lokatel Radio startten binnen al het eerste interview.

De sfeer tijdens de demo was geweldig. De inleidende babbel vooraf had alle vrouwen duidelijk gemaakt wat de bedoeling was van de tocht, welke vrouw(en) bij de EHBA (Eerste Hulp Bij Acties)-, pers- of politiegroep hoorden, wie er in de kopgroep zouden lopen en welke vrouwen er videofilmden. Na de eerste 500 meter straat opgeëist te hebben, arriveerde de kit; zij waren het die ons confronteerden met hun mannelijke agressie!

Al zingend trokken we met fakkels door verschillende enge straten van de stad. Naarmate we verder de Boekhorststraat in liepen, werd de kit oplettender. "Niet naar de hoeren", schreeuwden ze overspannen, terwijl ze ons probeerden te beletten richting Oranje Plein te lopen. Wij zongen en drongen door. Het was het geweldige sterke gevoel binnen de groep dat dit mogelijk maakte. Zelfs deze meest enge seksistische straten hadden we vanavond terug kunnen eisen.

Tijdens de fakkeldemo werden er pamfletten uitgedeeld. Vrouwen reageerden (meestal) enthousiast en mannen reageerden niet. Niet agressief en niet positief. Eén man wel, zijn dikke auto stond zo geparkeerd dat de bakfiets niet kon passeren. Spontaan verzette hij zijn auto.

De vrouwenswing in "Iets Vrijers" kwam uitgeput maar vooral opgelucht op gang. We hadden het gered! En swingen werd het met 3 'disc-amazones' en 'Macho Kill'!

Heksen, het was te gek maar ook nu na deze nacht vol stappen vooruit, geldt nog steeds: Nog meer stappen vooruit, met veel meer vrouwen

Terug