De Peueraar 10, juni 1991

Auteur:


Drankenonderzoek

Enkele mensen van de Invalshoek zijn bezig met een drankenonderzoek. Dit onderzoek zou inzicht moeten geven in de samenhang tussen drankinkoop (van bijvoorbeeld politieke cafe's) en politieke visie. Helaas is het onderzoek wat vastgelopen, maar toch kunnen we nu even wat vertellen over brouwerij Moortgat, bekend van onder andere het Duvel-bier.

Er gaan al een tijdje geruchten over relaties tussen de producenten van Belgische biertjes en het Vlaams Blok. Tot nu toe hebben wij echter alleen aanwijzingen hiervoor bij brouwerij Moortgat. Brouwerij Moortgat adverteert geregeld in 't Pallieterke, het blaadje van de fascisten in België. Het blijkt ook na onderzoek dat de familie Moortgat erg bekend is in fascistische kringen.

Een stukje geschiedenis

Albert Moortgat is de man geweest die N.V. Moortgat, brouwerij te Breendonk, deed stijgen tot eenzame hoogten. Tijdens de oorlog was hij 'oorlogsburgemeester' van Breendonk en daarbij lid van het Vlaams Nationaal Verbond. In zijn functie werkte hij samen met, en voor de nazi's. Persoonlijk was hij verantwoordelijk voor het feit dat het militaire kamp "Fort Breendonk" werd omgetoverd tot het eerste en enige concentratiekamp van België. Albert Moortgat stelde de watertoren van zijn brouwerij beschikbaar aan de SS om het kamp waar in totaal 3500 mensen omkwamen, te overzien. Naast dit alles werkte Albert persoonlijk mee aan de opsporing van verzetsgroepen, joden, communisten, atheïsten en andere staatsgevaarlijken.

Zijn dochter Gaby was tijdens de oorlog tolk in dienst van de nazi's. Zij werd ingezet bij de verhoren van verzetsmensen. Het huwelijk met een SS-officier ging op het laatste moment niet door. Na de oorlog is de mentaliteit van de familie Moortgat helaas niet veranderd. Nog steeds steunen zij fascistische en racistische groepen en organisaties.

Een bedrijf dat zo openlijk fascisten steunt dient geboycot te worden!

Terug