De Peueraar 10, juni 1991

Auteur: Harry Westerink


(boekrecensie)

Gids voor de groene consument

Dit "handboek productinformatie voor milieubewust koopgedrag" (zo luidt de ondertitel van het boek) levert kritische informatie over producten en diensten en geeft aan welke merken en dienstverleners met het oog op het milieu acceptabel (of: acceptabeler) zijn. Het boek is een naslagwerk dat de milieu(on)vriendelijkheid van alle aspecten van het dagelijks leven aan de orde laat komen. Terwijl het vorige door Loesje en Partners samengestelde milieuboek, "De groene wegwijzer", bedoeld was als een (zeer uitgebreide) adressengids van milieuvriendelijke winkels, instellingen, en andere organisaties, richt dit nieuwe boek zich meer op de inhoudelijke kanten van milieu(on)vriendelijkheid. Het boek bevat veel informatie over de meest uiteenlopende levensmiddelen, duurzame huishoudelijke producten, make up-artikelen, cadeautjes, tuinbenodigdheden, enzovoorts. Van badkamerinrichting tot warmwatertoestellen, van alcoholvrije biologische vruchtensappen tot zonnebrandmiddelen, van rekenmachientjes tot mierenverdelgers, zo'n beetje alle consumptiegoederen komen aan bod.

Ook de inleiding van "Gids voor de groene consument" is zeer lezenswaardig. In dat hoofdstuk, "Een aanslag op de aarde", is kort, bondig en helder op een rijtje gezet welke afschuwelijke milieurampen zich momenteel voordoen op aarde. Verhitting van onze wereld via het broeikaseffect, ozonlaagaantasting, torenhoge afvalbergen, radio-activiteit, gif in de grond, nee, je wordt er niet vrolijker van.

Wie het milieu een warm hart toedraagt (en het niet alleen als borrelpraat opvat) en zelf wil proberen milieuvriendelijk(er) door het leven te gaan, die heeft aan dit boek een hele goeie. Er verschijnen de laatste tijd enorm veel boeken en rapporten over "het" milieu. Niet alles daarvan is even belangwekkend. Er bestaat bij diverse uitgeverijen ook nogal eens de neiging om een graantje mee te pikken. Men ziet een gat in de markt en wil weer lekker gaan verdienen. Gelukkig is wat dat betreft "Gids voor de groene consument" een hele verademing.

Gids voor de groene consument, John Elkington en Julia Hailes, bewerkt door Loesje en Partners. Uitgeverij: Bruna, 29,90.

Terug