De Peueraar 13, september 1991

Auteur: De Angel


Kraakkroeg De Angel

Leiden is sinds kort een kraakkroeg rijk, en wel in het gekraakte pand aan de Lammermarkt. Hieronder stelt De Angel zich aan de lezers van De Peueraar voor.

Na jarenlang geleuter en gezeik over het gemis van een kraakkroeg namen enkele wereldvreemde, weinig realistische mensen c.q. managers het initiatief een klein, vochtig en donker kamertje op de Lammermarkt om te toveren tot kroeg. De verbouwing duurde zo lang, dat velen twijfelden, maar op 22 juni werd de Angel toch geopend. Inmiddels zijn we 2 maanden verder en is de medewerkersgroep enigszins uitgebreid.

De reden voor het opstarten van de kroeg was het creëren van een leuke plek voor onszelf en anderen om samen te praten, zuipen, blowen en chips te eten.

Weliswaar beperkt door ruimte en stroomvoorziening willen wij in de toekomst meer activiteiten bieden. Wij denken daarbij aan akoestische bands, theater en eventueel een eetcafé. Op 7 september aanstaande organiseren wij een kokteelpartie.

De Angel is geen politiek actieve kroeg. Wij kopen ons geweten af door de opbrengst van de kroeg ten goede te laten komen aan acties. Zo hebben we na een benefietavond 200 gulden geschonken aan de Stop Europa 92-karavaan. Gedurende de tijd dat de karavaan in Leiden was, was de kroeg ook open. Dit verliep tot tevredenheid van zowel de bar-medewerkers als het internationale gezelschap dat de kroeg bezocht.

Sinds anderhalve maand is er elke 2 weken op dinsdagavond vrouwencafé. Hiervoor worden eigen activiteiten georganiseerd zoals binnenkort een Heksenfeest. Ook al is de Angel maar 2 avonden in de week open, toch gaat dat voor de kleine groep medewerkers veel tijd kosten. Het zou dus fijn zijn als er meer mensen zouden zijn die zich willen inzetten voor de kroeg. Ook biedt De Angel de mogelijkheid om naar je eigen muziek te luisteren, neem dus gerust cassettebandjes mee.

Terug