De Peueraar 14, oktober 1991

Auteur: Harry Westerink


(boekrecensie)

Gleufhoeden!

"Gleufhoeden!", een brochure over de activiteiten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en de Politieke Inlichtingendienst (PID) in de Zaanstreek, is een uitgave van de Zaanse politieke organisatie BIPS. BIPS is een buitenparlementaire, onafhankelijke, linkse vereniging die in 1990 is opgericht en tot doel heeft om de (Zaanse) politiek wat levendiger, spraakmakender en interessanter te maken dan momenteel het geval is. De brochure "Gleufhoeden!" maakt deel uit van de recente stroom informatie over de Sectie Stiekem van de Nederlandse samenleving.

"Gleufhoeden!" bevat interessante hoofdstukken over Sjoerd Bos (ex-PIDer die in december 1990 in het blad Nieuwe Revue uit de school klapte over zijn PID-werkzaamheden) en Lex Hester (de onlangs ontmaskerde informant/provocateur). Verder is er ook een interview te vinden met commissaris De Vries van de politie in Zaandijk. De brochure zet een aantal wetenswaardigheden over BVD en PID, in relatie tot de Zaanstreek, goed op een rijtje.

Hoewel "Gleufhoeden!" een aardig initiatief genoemd kan worden van een enthousiaste nieuwe politieke groepering, was het leesvoer voor mij niet al te verrassend. Ik had gehoopt meer nieuwe gegevens en achtergrondinformatie te zullen aantreffen. Een behoorlijk deel van de diverse hoofdstukken was, al dan niet in gewijzigde vorm, eerder gepubliceerd in andere bladen en boeken, zoals in het actieblad NN en de verschillende uitgaven van uitgeverij Ravijn over dit onderwerp ("De tragiek van een geheime dienst", "Regenjassendemocratie", "De vluchteling achtervolgd"). Niettemin vallen er "leuke" dingen te lezen, bijvoorbeeld de uitspraak van Sjoerd Bos: "Kijk, u moet het zo zien dat een inlichtingendienst zich natuurlijk niet bedient van dominees, aankomende pastoors en Jehova's Getuigen. Het zijn geen padvinders." Het beeld dat De Vries geeft over het dagelijkse werk van de PID is ook informatief. Op de vraag: "Houdt de PID zich vooral bezig met het lezen van kranten en boeken?", antwoordt deze: "Open bronnen, ja. Je begint 's morgens met de Zaanlander en je eindigt met de Typhoon (plaatselijke kranten, red. Peueraar). En dan lees je wat er tussenin zit. Je belt eens hier en daar." De Vries geeft toe dat dit werk meer op een knipseldienst lijkt dan op een PID-functie. Ik zie het al voor me: terwijl honderdduizenden werklozen, WAO-ers, en andere uitgestotenen de dag door moeten brengen met onbetaald de ochtend- of middagkrant te lezen, ontvangt een PID-er voor dezelfde activiteit een vorstelijk salaris. Hebben ze dan echt niks beters te doen dan andere mensen in de gaten te houden en van elke linkse mug een gewelddadige, extremistische en dood en verderf zaaiende olifant te maken, ook nog eens lid van het West-Europese terreurfront? Als er al organisaties bespioneerd en gecontroleerd dienen te worden, dan komen de BVD en de PID als eerste in aanmerking.

Gleufhoeden!. Uitgeverij: BIPS, 8,50.

Terug