De Peueraar 15, november 1991

Auteur: De Kabouterkinderen


Reclamedrukwerk retour

De Kabouterkinderen hebben weer toegeslagen! De Peueraar ontving onderstaand persbericht.

In de nacht van dinsdag op woensdag 8/9 oktober is actie gevoerd tegen ongewenst reclamedrukwerk. De ruiten van verschillende winkels (Blokker, Giraffe en Scholten) zijn beplakt met hun eigen reclamedrukwerk. Al dit drukwerk is in brievenbussen gevonden waar de sticker "geen ongeadresseerd drukwerk" op zat. Tussen het reclamedrukwerk zijn posters geplakt met de tekst "ongewenst reclamedrukwerk retour".

De plakkers willen op deze manier duidelijk maken dat zij het spuugzat zijn hun brievenbus steeds maar weer gevuld te zien met reclamedrukwerk. Reclamedrukwerk kost niet alleen heel veel energie, papier, bomen, inkt en geld, maar zorgt ook voor een steeds groter wordende afvalberg. Winkelbedrijven schijnen zich hieraan niet te storen; het enige waar zij op uit zijn is de consument te verleiden nog meer en meer te consumeren. Ons kapitalistische systeem is immers gebaseerd op voortdurende economische groei. Aan de consument wordt niet gevraagd of hij deze folders wenst.

Mocht men al door middel van een sticker op de brievenbus duidelijk maken geen ongeadresseerd reclamedrukwerk te wensen, dan nog vindt men reclame in de bus. Daarnaast verplicht het bedrijf de consument mee te betalen aan reclame. Voor elk product dat men koopt is 3 procent van het bedrag voor reclame.

Ook zijn de plakkers boos op de gemeente Leiden. In februari deelde zij via een kranten-artikel mee brievenbusstickers tegen reclame-drukwerk te verstrekken. Bij navraag blijkt dat zij ze nu nog niet in huis heeft. Mooie beloften maar als het er op aan komt laat ook de gemeente Leiden de winkelbedrijven hun gang gaan met het verspreiden van reclamedrukwerk.

Het ongevraagd deponeren van ongeadresseerd reclamedrukwerk moet verboden worden. Net als in de gemeente Groningen moet er ook in Leiden een verbod op ongewenst reclamedrukwerk komen.

Terug