De Peueraar 17, januari 1992

Auteur: Eric Krebbers


Opnieuw seksistische mupi's

Hoelang pikken we dit nog? Er worden dagelijks vele emmers seksistische stront over ons uitgegoten, en het neemt nog steeds toe. Wie neemt het voortouw en slaat bij de eerst volgende Fa-reclame alle mupi's in? (Mupi's zijn die verlichte reclameborden.) En misschien moet er maar direct mee begonnen worden: alle reclame roept immers op tot nog meer consumeren en staat boordevol geaccepteerde eenzijdige beelden. Opdat de mogelijke klanten niet op hun teentjes getrapt worden.

En terwijl wij dan en masse over straat gaan, met koevoet en voorhamer, kunnen wij ons afvragen wie er belang bij heeft, bij deze seksistische propagandastroom. Wie heeft er belang bij dat vrouwen aan zichzelf gaan twijfelen omdat ze niet genoeg op Tatjana lijken of net zo slank zijn als een H&M-fotomodel? Wie heeft er belang bij dat mannen vrouwen in de eerste plaats zien als ding? Wie heeft er belang bij mannen en vrouwen op deze manier tegen elkaar uit te spelen? Wie heeft er belang bij in te spelen op het altijd aanwezige seksisme in de mensen en het te versterken?

En late wij dan te rade gaan bij onszelf. In hoeverre heeft dit soort shit invloed op ons? Laten we eerlijk zijn: niet veel van ons, mannen of vrouwen, zullen langs deze posters lopen zonder schaamte, woede, interesse, afgunst en ga zo maar door. En laten we dan praten, discussieren, keihard tot op het bot, opdat we groeien, en ons steeds een ietsje meer als gelijkwaardigen kunnen gaan gedragen.

En laten we dan ooit nog even langs het Leidsch Dagblad lopen vanwege de melige manier waarop zij seksisme geaccepteerd willen houden: "Heren, kijkt u tijdens het fietsen, auto- of motor-rijden in de binnenstad wel eens naar de reclames op die mupi's die langs de weg staan? Zo ja, wilt u dat dan in de komende weken in het belang van de verkeersveiligheid laten." (Roy Klopper en Loman Leefmans op 12 december 1991)

Het laatste nieuws. We hebben een bondgenote gevonden in de emancipatie-wethoudster Hennie Koek. Althans in dit geval van seksisme. Ze wil niet dat de anti-vuurwerkposter in Leiden verspreid wordt. In de vergadering van het college waren alleen burgemeester Goekoop en wethouder Van Bochove het niet met haar eens. De poster wordt dus niet verspreid en zelfs op het politiebureau, waar hij al hing, moet hij verwijderd worden. Dit stond in een artikel in het Leidsch Dagblad, dat vanzelfsprekend opnieuw bol stond van het seksisme. De krant vult haar bladzijden lacherig met door mannen geschreven zinnen als: "Tatjana, de blikvangster die vooral om twee dingen bekend staat", enzovoorts. Braak.

Terug