De Peueraar 18, februari 1992

Auteur:


Onze oosterburen achterna?

Een klein berichtje in het Leidsch Dagblad van 20 januari: "Skinheads slaan buitenlander". Twee mannen, door getuigen als skinheads aangeduid, hebben een buitenlandse man dusdanig geslagen en getrapt dat hij met ernstige hoofdwonden in het AZL behandeld moest worden. De afgetuigde man wilde geen aangifte doen. De krant spreekt het vermoeden uit dat het hier om een 'illegale' buitenlander gaat.

Dit soort berichten zie je niet vaak in de Nederlandse en Leidse kranten. Dat wil nog niet zeggen dat er in het verleden niet al veel meer buitenlanders lastiggevallen of mishandeld zijn. Wellicht dat afgetuigde buitenlanders voor de racistische uitbarstingen van skinheads in Duitsland (nog) geen nieuws-item waren.

Waarschijnlijker is echter dat buitenlanders, zeker als ze 'illegaal' in Nederland verblijven, geen enkel nut zien in het aangifte doen van mishandeling of andere racistische praktijken. Met de huidige wetgeving en stemmingmakerij in de pers ten aanzien van migranten en vluchtelingen, lijkt aandacht vragen voor dit soort zaken vragen om moeilijkheden. De buitenlanders worden toch al als "het probleem van de Nederlandse samenleving" gezien, zodat het wellicht een manier van overleven voor hen is om zichzelf onzichtbaar' te maken: door geen aanstoot te geven door geen rechten op te eisen, door geen misstanden aan te kaarten! Tsja, waarom zou je ook hulp en rechtsbescherming vragen aan een staat die je naar de rand van de afgrond drijft?

"Politie pakt zestien illegalen op" kopt het Leids Dagblad twee dagen later, op 22 januari. Bij 'toeval' ontdekken twee agenten van de vreemdelingendienst de illegalen als ze op controletocht een pand bezoeken waar een eerder door hen opgepakte illegaal had verbleven. Hopsakee, busje erbij, inladen, opsluiten en zo snel mogelijk deporteren is dan het beleid van de Nederlandse staat.

De hetze die de afgelopen jaren door de overheid is gevoerd en waarbij door subtiel gebruik van de media, nationalistische en racistische tendensen worden gemobiliseerd, heeft niet alleen geleid tot een groeiende vreemdelingenhaat, maar ook tot een verscherping van het beleid tegenover vreemdelingen.

Illegalen, oftewel mensen waarvan een ambtenaar zegt dat ze niet binnen de grenzen van de Nederlandse staat mogen verblijven maar dat toch doen, hebben volgens dit beleid geen recht op leven. Door recente maatregelen met betrekking tot het sofi-nummer bijvoorbeeld, wordt het illegaal hier verblijvende mensen onmogelijk gemaakt, gebruik te maken van welke sociale voorziening dan ook. De gezondheidszorg blijft alleen toegankelijk in geval van "levensgevaar" of "verhoogd risico voor de volksgezondheid".

Nederland voert een beleid dat mensen uit de Derde Wereld moet "ontmoedigen" hierheen te komen, aldus staatssecretaris Kosto. Het geweld van skinheads en andere rechts-extremisten, zal Kosto dan ook wel goed van pas komen. Het werk van een vreemdelingen-agent en een skinhead verschilt dan ook niet zoveel. Waar blijft links?

Terug