De Peueraar 18, februari 1992

Auteur:


(boekrecensie)

Kraker Jack

De boekbespreking die nu volgt is bijna letterlijk overgenomen uit "Lekker Fris" 24 (een radicaal-links maandblad uit Nijmegen), voorzover ik de mening van de recensent deel is deze ook overgenomen. De recensie is dus bijna hetzelfde behalve dat ik wat stukken heb weggelaten en leukere citaten plaats.

"Kraker Jack" is een novelle die zich afspeelt in de Amsterdamse kraakscene met in de hoofdrol ene Jack, een onverwoestbare, maar zelfdestructieve wereldverbeteraar die weigert te buigen voor het systeem. Hij maakt deel uit van de harde kern van ondergronds Amsterdam en raakt al doende betrokken bij het 'managen' van de crisis van de beweging. Dat gebeurt onder leiding van Colombiaanse cokepushers. Zij zien in het voormalig Magies Sentrum aan het IJ de poort tot de wijde Oost-Europese markt die zij met behulp van de krakers willen gaan aanboren. In ruil voor hun diensten zijn de Colombianen bereid de aankoop van kraakpanden te financieren.

Aan fantasie heeft Ozon geen gebrek. Het is jammer dat die op hol slaat en je als lezer in een takke-tempo door het boek heen douwt. Voor iemand die het wereldje kent, zijn haar woorden wel te plaatsen, maar voor de leek zijn ze mogelijk te overdonderend om werkelijk door te dringen. Citaat:

"Jack begon echt zin te krijgen in de vergadering die avond in De Lange Niezel. Gezellig weer met een groepje actievoeren, hopelijk met een paar wijven erbij. Jammer wel van de RAF: dat je nooit over je daden mocht opscheppen. Voor alle terroristen gold een informatieverbod. Nooit mocht hij iets te kennen geven. Het herziene handboek van de RAF zelf moest worden opgegeten bij arrestatie. Het papier was van ouwel."

Fel haalt Ozon uit naar de sixties-generatie die nu op sleutelposities in de maatschappij zit en van daaruit geïnstitutionaliseerd 'verzet' bedrijft. Geproefd kan worden dat Ozon de legalisatie van kraakpanden en de daarmee gepaard gaande keuze van een dak dat legaal boven je hoofd blijft hangen, als de uitverkoop van het ideaal van autonomie beschouwt. Citaat:

"Als het linkse gedachtegoed failliet is, dan is geluk neer te koop dan ooit, redeneerde Jack. Hij overwoog even eruit te stappen, maar bleef erin"

Of Ozon "de verwarring en stuurloosheid van links prachtig weergeeft" - zo staat het in Lekker Fris - is discutabel. Ik kan uit het boek ook de pretentie niet halen om dit, of "het psychologisch proces wat hieraan ten grondslag ligt" te doorgronden. Ik vind het wel een grappig boek met herkenbare dingetjes. Citaat:

"Aan de muren hingen posters van voorbije demo's en andere actie's. Een show vol tegenstellingen zoals Stop de Neutronenbom naast Drop de Neutronenbom en Solidair met de IRA bij Weg met de paus. Maar ook herinneringen aan verwaterde boycots tegen BASF, Zuid-Afrika, Marlboro, defensiebelasting en de bijdrage voor kernenergie in de elektra-rekening. Wie de hoeveelheid leuzen en tips in totaal uitvoerde kon onmogelijk een normaal leven leiden. De aanhangers hadden een bijna religieus fanatisme. De meeste bezoekers waren dan ook halve heiligen. Ze deden niets fout. Wat ze deden waren alleen maar goede daden."

Kraker Jack, Diana Ozon. Uitgeverij: In de Knipscheer, ƒ 19,50.

Terug