De Peueraar 19, maart 1992

Auteur: Petra


(reactie)

Het persoonlijke is politiek

Dit is een reactie op "Het persoonlijke is politiek" uit Peueraar 17. Dat stuk van Kitty en Amari ging over de mishandeling van vrouwen door mannen, naar aanleiding van een concrete situatie. En hoe de zogenaamde links-radicale omgeving hiermee omging.

Kitty en Amari schrijven dat de omgeving er juist een persoonlijk probleem van maakt als een man veroordeeld wordt voor het mishandelen van vriendin, zonder zijn persoonlijke en maatschappelijke achtergrond hierin te betrekken. En dat door de man als "slecht" te zien, en anders dan jezelf, niemand tot nadenken wordt gezet over zijn eigen machtsgebruik.

Ik denk dat je het juist persoonlijk maakt als je de man niet veroordeelt omdat hij toch dit of dat heeft meegemaakt. Dit zwakt de veroordeling van vrouwenonderdrukking af, iedere man zal wel een reden hebben om zich onderdrukkend door het leven te bewegen. Maar als je je daar teveel op gaat richten verlies je de maatschappelijke onderdrukking van vrouwen uit het oog. Ik veroordeel vrouwenonderdrukking en daarmee dus ook mannen die dit veroorzaken, en ook jullie voorbeeldfiguur. Citaat uit het stuk: "Een aantal mensen heeft ervan gehoord maar weet er het fijne niet van, dit is geen goede manier van met mensen omgaan."

Natuurlijk is lichamelijke mishandeling maar een manier van vrouwenonderdrukking en keur ik de andere vormen evenzeer af. Maar zo'n grove lichamelijke en/of psychische onderdrukking, dat gaat me zoveel te ver, dan hoef ik met iemand niets meer te maken te hebben. Net als ik niets meer te maken wil hebben met de man die mijn vriendin, met geestelijke druk, ervan weerhield om alleen naar buiten te gaan, als hij er niet bij was.

Dat ik deze mannen veroordeel betekent voor mij niet dat ik niet meer na hoef te denken over mijn eigen onderdrukking. Hier ben ik juist veel mee bezig, en met de oorzaken die hier aan ten grondslag liggen, zowel binnen als buiten mezelf. Maar als ik mijn eigen verkrachters verantwoordelijk stel voor hun daden, en hen veroordeel, dan geldt dat ook voor andere vrouwenonderdrukkers.

Terug