De Peueraar 19, maart 1992

Auteur: Irene


(reactie)

De waarheid bestaat niet

Deze reactie wil ik schrijven naar aanleiding van het artikel "Haast...", in de vorige Peueraar. Ik voelde me door dit artikel behoorlijk aangesproken, wat denk ik wel logisch is, omdat een van de twee mini-interviews die er in stonden met mij was afgenomen. Alleen de herkenning van mij zelf, die ik er dan in zou moeten vinden, vond ik niet zo. Zelf heb ik het idee dat ik bepaalde dingen anders gezegd, of in ieder geval anders bedoeld heb.

Door deze ervaring kwamen er bepaalde gedachten bij me naar boven. Media, een maandblad bijvoorbeeld, zijn heel mooie dingen. Je kan hele leuke, interessante, boeiende of noodzakelijke informatie, die je voor anderen denkt te hebben, snel verspreiden. Dit weet waarschijnlijk iedereen wel. Wat iedereen waarschijnlijk ook wel weet is dat je er ook hele enge dingen mee kan doen. Er gaat macht vanuit: de macht van de kennisverspreiding; de journalist bepaalt wat de lezers te lezen krijgen en wat ze niet te lezen krijgen.

De berichtgeving tijdens de Golf-oorlog was gekleurd, alle berichtgeving uit de maatschappij is eigenlijk gekleurd. Geloof jij wat er in de Volkskrant staat letterlijk? Niet dat het allemaal klink klare leugens zijn, maar door van die informatie uit te gaan laat je wel gebeuren dat de maatschappij ook bepaalt wat jij weet en wat je niet weet.

Maar hoe zit het dan met de linkse literatuur? Om de eenzijdige informatie te doorbreken verschijnen allerlei blaadjes met andere meningen. Zelf ben ik geneigd deze informatie eerder te geloven dan dat andere. Evenals boeken uit een alternatieve boekhandel (bijvoorbeeld Manifest) of informatie op info-avonden (in bijvoorbeeld De Invalshoek) en ik heb het idee dat dat bij velen om mij heen ook zo werkt. Eigenlijk geef je dan die macht , die vele Nederlanders aan het journaal of de ochtendkrant geven, op dezelfde manier aan andere informatie-verspreiders. Nu kom ik met een ontzettende dooddoener, maar wel een die dit vertrouwen in anderen relativeert: "De waarheid bestaat niet!" Natuurlijk kun je voor jezelf wel een bepaalde waarheid aannemen, maar het lijkt me heel goed om voor jezelf duidelijk te hebben hoe het zit met je vertrouwen. In welke informatie-verspreiding heb je die juist wel en in welke juist niet! Bovendien lijkt het me wel iets om te realiseren als jezelf informatie verspreidt. De meeste linkse journalisten zullen dat denk ik ook wel doen. Het lijkt me ook niet samengaan, om kritiek over de media naar buiten te brengen zonder er voor jezelf iets mee te doen.

Terug